The Malaysia Post

Permohonan Rosmah untuk membuang Sri Ram sebagai penangguhannya ditangguhkan

Gopal-Sri-Ram

Credits: s3media

Perbicaraan mahkamah untuk permohonan Datin Seri Rosmah Mansor untuk membatalkan perbicaraan rasuahnya dan untuk menjatuhkan Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai pendakwaranya dalam kes yang sama kini telah ditangguhkan ke 17 Jun, yang akan berlaku setelah pengakhiran keseluruhan penutupan Malaysia, peguam mengesahkan .

Malaysia berada di bawah fasa pertama perintah kawalan pergerakan ketiga (MCO 3.0) dari 1 hingga 14 Jun.

Sebelumnya, Mahkamah Tinggi telah menjadwalkan 3 Juni untuk mendengar dua permohonan Rosmah dalam usahanya untuk akhirnya dibebaskan dari perbicaraan rasuah atau untuk mengganti Sri Ram sebagai pendakwa utama dalam perbicaraannya.

Difahamkan, kedua-dua aplikasi itu pada mulanya ditetapkan untuk menjalani pendengaran dalam talian menerusi aplikasi sidang video Zoom pada hari Khamis ini.

Tetapi Mahkamah Tinggi hari ini telah memberitahu pihak pendakwaan dan peguam Rosmah bahawa perbicaraan untuk kedua-dua permohonan itu akan dilakukan di kompleks pengadilan Kuala Lumpur pada 17 Jun, sejajar dengan penghentian penutupan keseluruhan yang dijadwalkan pada 14 Jun.

“Dan kami meminta pengadilan untuk berubah dari Zoom ke pengadilan terbuka,” katanya ketika dihubungi merata ini, sambil menambahkan bahawa akan “lebih mudah dan berkesan untuk mengemukakan penghujahan dan argumen kami” dalam sidang terbuka.

Bagi perbicaraan Mahkamah Tinggi mengenai perbicaraan rasuah Rosmah yang sebenarnya, peringkat pembelaan atau ketika Rosmah mula membela pembelaannya pada awalnya dijadualkan diadakan pada 9, 10, 15, 16, 17, 22, 23 dan 12 dan 15 Julai.

Akberdin mengesahkan bahawa tarikh perbicaraan pada 9, 10, 15 dan 16 Jun sekarang telah dibatalkan, tetapi mengatakan tarikh perbicaraan dari 22 Jun dan seterusnya tidak terjejas.

Baca lagi | Pakatan mendesak Putrajaya membelanjakan RM45b untuk Pemerkasa Plus

Timbalan pendakwa raya Ahmad Akram Gharib mengesahkan bahawa kedua-dua permohonan itu akan didengar pada 17 Jun. Ahmad Akram juga mengesahkan bahawa kedua-dua tarikh perbicaraan pada 9 Jun dan 10 Jun dibatalkan kerana jumlah penutupan dan bahawa perbicaraan tidak akan berjalan pada 15 Jun dan 16 Jun kerana perlunya mahkamah memutuskan kedua-dua permohonan itu terlebih dahulu.

Kedua-dua permohonan dan perbicaraan sebenarnya akan didengar oleh hakim Mahkamah Tinggi, Mohamed Zaini Mazlan, dengan pihak pendakwaan sebelumnya mengatakan bahawa Sri Ram diharapkan hadir secara pribadi di mahkamah untuk membantah permohonan Rosmah untuk mengeluarkannya sebagai pendakwa utama dalam perbicaraan.

Read Previous

Menteri Arab Saudi mempertahankan had kelantangan pembesar suara masjid

Read Next

Malaysia mengeluarkan nota diplomatik kepada China memprotes pencerobohan ruang udara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here