The Malaysia Post

Malaysia mengeluarkan nota diplomatik kepada China memprotes pencerobohan ruang udara

Kementerian Luar Negeri akan mengeluarkan nota diplomatik untuk memprotes pencerobohan pesawat tentera udara China ke ruang udara Malaysia kepada pemerintah China.

Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein dalam satu kenyataan malam ini mengatakan bahawa kementerian juga akan memanggil Duta Besar China ke Malaysia untuk memberikan penjelasan mengenai pelanggaran ruang udara dan kedaulatan Malaysia oleh 16 pesawat milik Angkatan Udara Tentera Pembebasan Rakyat (TUDM).

“Pendirian Malaysia jelas – mempunyai hubungan diplomatik yang mesra dengan mana-mana negara tidak bermaksud kita akan menjejaskan keselamatan negara kita. Malaysia tetap teguh mempertahankan maruah dan kedaulatan kita, ”katanya.

Hishammuddin berkata, dia juga akan menyampaikan keprihatinan serius Malaysia mengenai perkara itu kepada rakan sejawatnya di China.

Hari ini, Ketua Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Jeneral Tan Sri Ackbal Abdul Samad mengatakan TUDM semalam mengesan 16 pesawat dari TUDM terbang dekat dengan ruang udara nasional di atas Zon Maritim Malaysia (MMZ).

Katanya, penerbangan mencurigakan pesawat TUDM dikesan oleh Radar Pertahanan Udara TUDM dari Pusat Pertahanan Udara di Sarawak pada pukul 11.53 pagi.

Pakatan Harapan (PH) meminta rancangan tindakan yang jelas dibuat oleh kerajaan Perikatan Nasional hari ini, setelah 16 pesawat pengangkutan tentera China baru-baru ini dikesan hampir menceroboh wilayah udara tempatan.

Jawatankuasa Keselamatan gabungan itu mengatakan kejadian itu menimbulkan kebimbangan dan juga meminta PN untuk mengadakan wacana bipartisan antara penggubal undang-undang, Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Jawatankuasa Keselamatan PH menyarankan menteri pertahanan mengadakan sesi taklimat bipartisan khas yang melibatkan pemerintah dan Pembangkang untuk menjelaskan langkah-langkah berikutnya dan keperluan semasa ATM untuk mencegah pelanggaran lain. Jawatankuasa itu mengatakan bahawa masih menjadi kebimbangan bahawa walaupun semasa pandemi global Covid-19, ancaman keselamatan konvensional masih menjadi duri di pihak mereka.

“Oleh itu, sangat penting bagi pemerintah untuk menerapkan program pemodenan ATM berdasarkan Kertas Putih Pertahanan 2019 segera,” tambahnya.

Baca Lagi | Keluarga mangsa kemalangan LRT untuk menyaman Prasarana untuk RM1.8 juta

Jawatankuasa ini juga bersetuju dengan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) bahawa tindakan sedemikian oleh kapal terbang China adalah ancaman terhadap keselamatan lalu lintas udara, mencabar kedaulatan negara dan mempengaruhi hubungan antarabangsa.

Ia mengatakan akan menulis surat kepada Ismail Sabri untuk mencadangkan pertemuan antara Anggota Parlimen dan Panglima Tentera Darat dan Panglima Tentera Udara untuk bersama-sama menghadapi masalah kedaulatan negara.

Read Previous

Permohonan Rosmah untuk membuang Sri Ram sebagai penangguhannya ditangguhkan

Read Next

ARMY MY menyumbangkan lebih dari 200 set makanan BTS McDonald’s

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.