The Malaysia Post

Keluarga mangsa kemalangan LRT untuk menyaman Prasarana untuk RM1.8 juta

Prasarana Malaysia Berhad

Credits: malaymail

Keluarga penumpang yang cedera parah dalam nahas transit aliran ringan (LRT) minggu lalu telah mengirim notis tuntutan undang-undang kepada operatornya, Prasarana Malaysia Berhad, dengan tuntutan RM1.8 juta untuk ganti rugi dan kecuaian.

Menurut pernyataan yang dikeluarkan oleh peguam keluarga, mangsa, Wong Chee Foong – seorang ayah dari empat orang empat tahun – mengalami kecederaan serius di kepala, muka dan tulang belakang dalam nahas itu dan kini sedang menjalani banyak pembedahan dan rawatan.

Wong masih dirawat di unit rawatan rapi (ICU) dan belum sedar, menurut peguam Jazzmine Khoo, sambil menambah bahawa tuntutan itu terdiri daripada perbelanjaan perubatan, kerosakan fizikal, tekanan mental dan emosi, trauma, kehilangan pendapatan, istimewa dan kerosakan am dan atas kecuaian yang disebabkan.

“Pada 24 Mei, hari kemalangan, mangsa pulang dari tempat kerja di mana dia menaiki kereta api dari stesen KLCC dan sepatutnya keluar di stesen Masjid Jamek untuk pertukaran kereta api ke Cheras.

“Mangsa Wong Chee Foong, 52, adalah salah seorang yang cedera parah dan kini dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur – Unit Rawatan Rapi (ICU). Mangsa bekerja sebagai Kitchen Chef di sebuah hotel lima bintang. Dia mempunyai empat anak / anak perempuan berusia antara 15 hingga tiga tahun. Mangsa juga merupakan satu-satunya pencari nafkah keluarga, ”katanya dalam satu kenyataan.

Khoo juga membincangkan pernyataan Prasarana di mana syarikat itu mengatakan akan menawarkan pampasan sebanyak RM1,000 kepada setiap mangsa dan mengurus perbelanjaan perubatan mereka dan kehilangan pendapatan.

“Mengecewakan, hingga hari ini tidak ada tanggapan atau pendekatan yang tepat oleh Prasarana untuk berhubungan dengan keluarga korban. Walaupun begitu, keluarga juga menyatakan bahawa RM1,000 tersebut bukanlah jumlah pampasan yang dibenarkan untuk mangsa kerana ganti rugi yang dialami oleh mangsa lebih besar.

“Keluarga berharap Prasarana akan menjawab surat itu dan akan segera mengajukan proposal penyelesaian yang baik dan lebih wajar dari mereka,” katanya. Pada 24 Mei, sekitar jam 8.33 malam, sebuah kereta api yang tidak berfungsi bertembung dengan kereta api lain yang membawa 213 penumpang di terowong antara stesen LRT Kampung Baru dan KLCC.

Baca Lagi | Tingkah laku pengerusi Prasarana Tajuddin, ‘kasar, menjijikkan’ semasa sidang media

Empat puluh tujuh penumpang cedera parah sementara 166 lagi cedera ringan.

Pada 30 Mei, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong mengatakan bahawa tiga mangsa kecelakaan yang menerima rawatan di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur (HKL) pulih dengan baik.

Dia mengatakan bahawa seorang pesakit lelaki berusia 52 tahun juga menunjukkan peningkatan, sambil menambah bahawa dia akan menjalani pembedahan tulang belakang pada 31 Mei, dengan kos berjumlah RM24,000 untuk penyaduran titanium, skru, dan batang dan alat-alat lain yang berkaitan akan sepenuhnya dibayar oleh Prasarana.

Read Previous

Najib diadili dalam kes 1MDB, bukan saksi pendakwaan Zeti

Read Next

Senjata rahsia Harimau Malaya akan di lepaskan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here