The Malaysia Post

Tingkah laku pengerusi Prasarana Tajuddin, ‘kasar, menjijikkan’ semasa sidang media

Persatuan Pengguna Pengangkutan Awam Malaysia (4PAM) hari ini mengecam  tingkah laku Pengerusi Prasarana, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman semasa sidang media semalam selepas melawat lokasi kemalangan kereta api transit aliran ringan (LRT) di stesen KLCC.

Dalam satu kenyataan, presidennya Ajit Johl mendesak Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk campur tangan dan segera menyingkirkan Tajuddin sebagai ketua Prasarana dan menubuhkan Tribunal Keselamatan Pengangkutan Awam.

“Sidang media ketua Prasarana … tidak kurang hebatnya dan menjijikkan.

“Dia mendakwa dia berada di Subang, dan tidak dapat sampai ke lokasi kemalangan, dan menerima informasi terlambat, pengabaian penjagaan penumpang yang jelas ini tidak dapat dilakukan oleh ketua sebuah organisasi, yang melibatkan pengangkutan nyawa manusia setiap hari,” katanya.

Selain komennya yang curang dan cubaan mengejek kemalangan itu, Tajuddin juga mengejek dan mengejek wartawan asing semasa sidang media itu.

Baca Lagi | 166 cedera termasuk 47 cedera parah dalam nahas kereta api LRT berhampiran KLCC

Dia juga hanya mengenakan pelindung wajah, topeng wajah tanpa cela, dan dalam satu kesempatan malah menanggalkan topengnya ketika berbicara dengan wartawan, mencetuskan siasatan polis terhadapnya.

Johl kemudian mengatakan bahawa pampasan RM1,000 yang ditawarkan kepada 213 penumpang tidak boleh dilihat sebagai jumlah penyelesaian yang akan menjejaskan penumpang dalam usaha undang-undang mereka, sambil menambah bahawa pampasan itu hanya boleh dilihat sebagai bantuan.

“Menambah garam kerana kecederaan adalah tawaran bantuan sebanyak RM 1,000 untuk 213 penumpang. Bagaimana dengan penumpang yang lain yang mungkin mengalami kecederaan ringan seperti whiplash, kecederaan tisu lembut, sakit dan keradangan yang masih belum mendapatkan rawatan atau tidak menyedari bahawa mereka dapat menuntut? ” dia tanya.

Dia kemudian menggesa penumpang yang terlibat dalam kemalangan itu untuk berunding dengan peguam sebelum mengambil tawaran atau menandatangani dokumen yang ditawarkan oleh Prasarana, sambil menambah bahawa peguam 4PAM akan menawarkan perkhidmatan undang-undang mereka kepada semua penumpang.

“Mereka boleh menghantar e-mel ke [email protected] dan kami akan menasihati semua penumpang mengenai kemungkinan pemulihan,” katanya.

Dilaporkan semalam bahawa tiga penumpang yang terlibat dalam perlanggaran kini ditempatkan di Unit Rawatan Rapi Hospital Kuala Lumpur kerana pendarahan otak. Kedua-dua kereta api di laluan LRT Kelana Jaya dilaporkan bertembung pada malam Isnin, mengakibatkan 213 penumpang di salah satu kereta api cedera, 47 daripadanya parah.

Read Previous

BTS menjatuhkan single baru ‘Butter’ dan memecahkan rekod tayangan perdana YouTube

Read Next

Pemilikan asing 100% UAE akan meningkatkan keyakinan pelabur, mengurangkan kos operasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.