The Malaysia Post

166 cedera termasuk 47 cedera parah dalam nahas kereta api LRT berhampiran KLCC

Sekurang-kurangnya 166 orang cedera termasuk 47 dengan cedera parah apabila dua kereta api LRT Kelana Jaya bertembung berhampiran stesen KLCC malam ini, menurut Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong.

Dalam sidang media di stesen itu kelmarin, beliau mengatakan bahawa perlanggaran pada pukul 8.33 malam itu melibatkan satu kereta api yang membawa penumpang dan satu kereta api yang kosong dalam ujian dijalankan.

Wee juga mengesahkan bahawa terdapat 232 di dalam kereta api yang dihuni pada masa kemalangan itu.

“Empat puluh tujuh orang mengalami kecederaan serius dan 166 lagi mengalami kecederaan ringan,” kata menteri itu.

“47 orang yang cedera parah telah dikirim ke rumah sakit.”

Anggota ambulans dan perubatan berada di tempat kejadian untuk merawat mereka yang mengalami kecederaan yang lebih teruk, tambah Wee.

Baca Lagi | Guardiola memenangi Anugerah Pengurus Terbaik LMA

Awal malam kelmarin, gambar dan video mula diedarkan di media sosial yang menggambarkan penunggang berdarah dan menangis ketika beberapa kejadian berlaku.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Mohamad Zainal Abdullah berkata, siasatan awal menunjukkan bahawa kereta yang sedang diuji tidak sepatutnya berada di landasan langsung.

“Mungkin ada beberapa kesalahan komunikasi di pusat kawalan tetapi kereta api di landasan yang berasal dari Kampung Baru seharusnya tidak berada di landasan yang sama, tetapi perlu ada penyelidikan lebih lanjut untuk mengetahui alasan sebenarnya.

“Kereta api yang diuji adalah kereta yang rosak dan seharusnya menggunakan trek lain,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian.

Mohamad Zainal berkata kereta api yang sedang diuji mempunyai pemandu, sementara kereta yang penuh dengan penumpang dikendalikan secara automatik oleh sistem navigasi LRT.

Dia menjelaskan bahawa perlanggaran itu berlaku kira-kira 100 meter dari stesen KLCC dalam perjalanan ke perhentian Kampung Baru kira-kira dua kilometer jauhnya di terowong bawah tanah. Seorang pegawai Jabatan Bomba dan Penyelamat di lokasi mengatakan semua penumpang yang cedera telah selamat dipindahkan dari tempat kejadian sekitar jam 9.50 malam dan diberi rawatan perubatan segera.

Read Previous

Guardiola memenangi Anugerah Pengurus Terbaik LMA

Read Next

BTS menjatuhkan single baru ‘Butter’ dan memecahkan rekod tayangan perdana YouTube

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.