The Malaysia Post

Pemilikan asing 100% UAE akan meningkatkan keyakinan pelabur, mengurangkan kos operasi

UAE

Pengumuman UAE mengenai 100 peratus pemilikan asing di seluruh negara mulai 1 Jun, disebut-sebut sebagai permainan berubah dan menjadi serangan utama. Ini adalah permintaan terbesar dari pelbagai dewan perniagaan selama beberapa dekad. Sistem semasa memerlukan penajaan tempatan sebanyak 51 peratus bersama dengan perwakilan mayoritas di dewan dengan Ketua adalah Emirati.

Di negara di mana lebih dari 80 persen penduduknya adalah ekspatriat dan di mana ekonomi dipelbagaikan lebih baik daripada rakan-rakan GCC mereka, membuka pintu pemilikan tidak dapat ditentukan dengan lebih baik.

Baca Lagi | Guardiola memenangi Anugerah Pengurus Terbaik LMA

Pelbagai gelombang Covid merosakkan ekonomi global termasuk UAE yang KDNKnya dijangka menyusut sebanyak 6,6 peratus (IMF) dengan defisit anggaran terluas. Ini juga mengakibatkan ekspatriat ekspatriat akibat kehilangan pekerjaan yang mengakibatkan jumlah penduduk turun 10 persen dengan akibat ekonomi yang berat.

Menarik ekspatriat dan pelancong akan memerlukan kebangkitan ekonomi yang mendorong pelaburan. Walaupun UAE cukup berjaya menarik FDI, mereka kebanyakan berada di sektor minyak dan gas diikuti oleh ekonomi digital.

Sebagai ekonomi perkhidmatan dan destinasi pelancongan dunia, UAE pastinya berjaya untuk menarik lebih banyak FDI di beberapa sektor lain dan pembaharuan ini bertujuan tepat untuk itu. Juga, Expo 2020 berada di tahap paling dekat dan memerlukan persekitaran perniagaan yang kondusif untuk mewujudkannya dengan berkesan.

Pembaharuan perniagaan seperti 100 peratus pemilikan asing secara menyeluruh dapat menjadi kelebihan dalam diri kerana ia meningkatkan keyakinan pelabur dan juga mengurangkan kos operasi, yang merupakan syarat utama perniagaan. Dengan adanya peraturan mesra visa yang ada, persekitaran perniagaan kini berada pada tahap terbaik.

Walaupun begitu, model perniagaan zon bebas akan mengalami tekanan tinggi di mana ia merupakan satu-satunya tempat di mana 100 peratus pemilikan asing dibenarkan. Terdapat lebih daripada selusin zon perdagangan bebas di UAE dan mereka telah berjaya berbanding dengan zon bebas lain di GCC. Akan menarik untuk melihat apakah negara-negara GCC lain, terutama Arab Saudi akan mengikutinya. Walaupun keperluan untuk menarik FDI dapat menjadi penting bagi semua negara GCC, banyak dari mereka telah membatasi penduduk tempatan mereka dalam usaha meningkatkan peluang pekerjaan bagi penduduk tempatan.

Read Previous

Tingkah laku pengerusi Prasarana Tajuddin, ‘kasar, menjijikkan’ semasa sidang media

Read Next

Neelofa mempertahankan perjalanan kereta empat orang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here