The Malaysia Post

Neelofa mempertahankan perjalanan kereta empat orang

Usahawan selebriti Neelofa telah mempertahankan dirinya setelah video viral dia masuk ke dalam kereta dengan tiga orang lain mencetuskan reaksi hebat dalam talian.

Neelofa, yang nama penuhnya Noor Neelofa Mohd Noor, difilemkan keluar dari markas polis daerah Seremban semalam dan masuk ke tempat duduk belakang sebuah kereta bersama suami televangelisnya PU Riz.

Peguamnya kemudian masuk ke tempat duduk penumpang sebelah pemandu.

Hanya tiga orang termasuk pemandu yang dibenarkan melakukan perjalanan di dalam kereta mengikut peraturan di bawah perintah kawalan pergerakan untuk membendung penyebaran Covid-19.

Neelofa menyiarkan kenyataan di Twitter semalam dengan mengatakan bahawa peguamnya hanya menempuh jarak dekat dengan mereka dari ibu pejabat polis daerah Seremban ke gedung Pengadilan Seremban di sebelahnya.

“Saya dan peguam tidak berulang-alik ke Kuala Lumpur dengan kenderaan yang sama.

“Kami hanya membiarkannya melakukan perjalanan dengan kami dari balai polis ke gedung pengadilan di sebelahnya, yang jaraknya sekitar 50 meter.

“Kereta peguam saya diparkir di mahkamah. Saya dan peguam tidak melakukan perjalanan ke markas polis daerah Seremban dengan kenderaan yang sama, ”kata Neelofa.

Baca Lagi | Tingkah laku pengerusi Prasarana Tajuddin, ‘kasar, menjijikkan’ semasa sidang media

Pemain berusia 32 tahun itu juga mendakwa bahawa polis telah diberitahu mengenai perkara itu dan dia mengundang pihak berkuasa untuk memeriksa kamera CCTV di ibu pejabat polis dan mahkamah untuk mengesahkan kisahnya.

Sebilangan pengguna media sosial menuduh Neelofa pada dasarnya mengakui melanggar prosedur operasi standard (SOP) dan mempersoalkan mengapa perjalanan empat orang itu dibenarkan di tempat pertama.

“Oleh itu, anda melanggar SOP. Tidak kira sama ada jaraknya 50 meter atau 500 meter, itu adalah pelanggaran, ”kata pengguna Twitter @ BN4everTN5O.

“Sejak bila tidak boleh melampaui batas SOP untuk jarak tertentu? Adakah terdapat SOP khas untuk golongan elit? ” tanya @keemmazni.

Artis Fahmi Reza, yang telah menerbitkan grafik sindiran berulang kali Neelofa, juga menunjukkan bahawa jarak antara markas polis daerah Seremban dan Pengadilan Seremban tidak 50 meter seperti yang disebutkan oleh Neelofa, tetapi lebih dekat dengan 160 meter.

Video kontroversi perjalanan empat orang Neelofa diambil setelah dia memberikan keterangannya kepada polis mengenai dakwaan dia gagal memakai topeng muka semasa penampilannya di Mahkamah Majistret Seremban pada 20 Mei.

Neelofa dan PU Riz sebelum ini dituduh melanggar beberapa SOP semasa perjalanan membeli-belah rentas sempadan untuk membeli permaidani pada 2 Mei.

Sekumpulan peguam kemudian membuat aduan kepada Jawatankuasa Peguam Negeri Sembilan yang mendakwa bahawa perlakuan istimewa telah diberikan kepada Neelofa dan PU Riz semasa hadir di mahkamah mereka. Aduan tersebut dilaporkan antara lain bahawa pasangan itu dibenarkan memandu masuk ke premis mahkamah sementara yang lain harus meletak kenderaan di seberang jalan dan berjalan masuk.

Read Previous

Pemilikan asing 100% UAE akan meningkatkan keyakinan pelabur, mengurangkan kos operasi

Read Next

Ryzal Ibrahim meminta maaf kerana jenaka ‘tidak sensitif’ mengenai pakaian tradisional Iban

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.