The Malaysia Post

Ryzal Ibrahim meminta maaf kerana jenaka ‘tidak sensitif’ mengenai pakaian tradisional Iban

Ryzal Ibrahim

Credits: thevocket

Pengaruh media sosial Malaysia, Ryzal Ibrahim telah meminta maaf kerana mengejek pakaian tradisional Iban di Instagram Storiesnya awal minggu ini.

Ryzal, yang terkenal menghasilkan kandungan dalam talian dengan isterinya Maryam You Na-rae dengan nama Duriankimchi, difitnah kerana menyiarkan video dirinya bercanda dengan Maryam ketika dia mengenakan ngepan indu, atau pakaian tradisional untuk wanita Iban.

Pemain berusia 28 tahun itu meminta maaf di Instagramnya atas komen kontroversial itu dan mengatakan dia merasa “menyesal” atas kejadian itu.

“Saya benar-benar meminta maaf atas jenaka bodoh saya sebelumnya mengenai pakaian tradisional Iban.

“Menyesal dengan mengatakan bahawa itu adalah jenaka yang paling tidak masuk akal dan tidak menghormati budaya yang saya ucapkan selama ini.

“Maaf,” tulis Ryzal.

Ryzal juga menyiarkan video di halamannya yang menjelaskan bahawa dia tidak berniat menghina sesiapa dan hanya berusaha bersenang-senang dengan Maryam ketika dia merekam video tersebut.

Baca Lagi | Neelofa mempertahankan perjalanan kereta empat orang

Namun, dia mengakui bahawa komennya “tidak sensitif” dan berjanji akan bertanggung jawab atas kata-katanya.

Maryam juga menyiarkan semula video permintaan maaf suaminya di Instagram Storiesnya dan mengatakan bahawa dia akan menyokongnya untuk menjadi orang yang lebih baik.

“Abang akan menjadi orang yang lebih baik, bukan? Saya akan berusaha lebih keras juga.

“Saya tidak pernah menyesal menjadi isteri anda. Kita adalah manusia dan kita tidak boleh lari dari kesalahan kita, “kata Maryam.

Kemarahan meletus di Twitter semalam setelah pengguna menyiarkan semula video Ryzal berdurasi hampir satu minit di bilik persalinan dengan Maryam, yang memakai pakaian tradisional Iban sambil menyiapkan rambut dan solekannya.

Lelucon Ryzal mengenai aksesori dan bahan pakaian dianggap oleh banyak pihak menghina masyarakat Iban.

Read Previous

Neelofa mempertahankan perjalanan kereta empat orang

Read Next

Twitter mengatakan prihatin mengenai keselamatan kakitangan India selepas lawatan polis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here