The Malaysia Post

Senjata rahsia Harimau Malaya akan di lepaskan

Adakah Harimau Malaya akan mengungkap senjata rahsia mereka hari ini dalam bentuk pemain lain untuk memperkuatkan skuad, hanya beberapa hari sebelum mereka membuka kempen mereka dalam kelayakan pusingan kedua Piala Dunia 2022 / Piala Asia 2023 di Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE)?

Yang pasti, ketegangan peminat bola sepak Malaysia meningkat setelah Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Datuk Hamidin Mohd Amin menunjukkan bahawa Harimau Malaya akan menerima pemain ke-26 mereka untuk meningkatkan misi mereka di UAE bulan ini.

“Sekarang pukul 8 pagi di Dubai; tunggu ketibaan pemain ke-26 Harimau Malaya, ”katanya dalam video 19 saat yang dimuat naik di akaun Facebook dan Youtube FAM hari ini.

Sejak minggu lalu, perbincangan mengenai kemungkinan kemasukan pemain FC Midtylland, Dion Cools ke dalam skuad Tan Cheng Hoe telah melanda peminat tempatan.

Ini setelah kenyataan dimuat naik di laman web kelab Denmark yang mengatakan bahawa Cools yang berusia 24 tahun telah mendapat panggilan pertamanya dengan pasukan kebangsaan Malaysia.

Bagaimanapun, FC Midtylland memadamkan namanya setelah perkara itu menjadi viral di media sosial, menjadikan senarai pemain dengan panggilan kebangsaan menjadi 15 daripada 16 yang sebelumnya.

FAM sebelumnya telah berusaha untuk mendapatkan tugas kebangsaan tetapi Cools dikatakan tidak bersedia ketika dia mahu fokus pada kariernya di Eropah.

Cools, yang ayahnya adalah Belgia dan ibu dari Malaysia, masih layak mewakili Malaysia di peringkat kanan.

Pemain kelahiran Kuching, Sarawak itu telah diasak 32 kali oleh FC Midtylland pada musim 2019/20 dan 2020/21, termasuk tiga kali dalam pertandingan Liga Juara-Juara Eropah.

Baca Lagi | Atlet harus pergi ke Tokyo dengan yakin, kata ketua IOC

Cools setinggi 1.85 m bermain dengan baik terhadap pemain Liverpool FC seperti Mohamed Salah, Roberto Firmino dan Diogo Jota dalam Kumpulan D Liga Juara-Juara Eropah musim ini.

Cools, yang dilaporkan juga boleh bermain sebagai pertahanan tengah dan bek kiri, dapat memberikan cabaran yang baik kepada pemain kebangsaan Matthew Davies, Syahmi Safari dan Mohd Rizal Ghazali di posisi bek kanan.

Malaysia akan menentang tuan rumah UAE pada 3 Jun, Vietnam pada 11 Jun dan Thailand pada 15 Jun untuk menyelesaikan kempen pusingan kedua mereka.

Read Previous

Keluarga mangsa kemalangan LRT untuk menyaman Prasarana untuk RM1.8 juta

Read Next

Para pemain menyokong Osaka selepas penarikan Terbuka Perancis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.