The Malaysia Post

Atlet harus pergi ke Tokyo dengan yakin, kata ketua IOC

Thomas Bach

Credits: gannett

Ketua Olimpik Thomas Bach telah memberitahu atlet bahawa mereka harus pergi ke Tokyo dengan “keyakinan penuh” bahawa Sukan 2020 yang ditangguhkan akan selamat untuk pesaing dan tidak membahayakan kesihatan rakyat Jepun.

Bercakap dalam sesi Soal Jawab semasa persidangan dalam talian Suruhanjaya Atlet semalam, Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) mengatakan bahawa keselamatan atlet berada di tengah-tengah perancangan untuk Sukan 23 Julai-8 Ogos.

“Tokyo adalah bandar Olimpik yang paling baik disiapkan dan ini terutama berkaitan dengan fokus yang mereka berikan pada atlet dan pengalaman atlet,” kata Jerman kepada sekitar 2,000 atlet dan pegawai Olimpik dari Lausanne.

“Kerana wabak itu kita semua tahu, sayangnya, pengalaman atlet akan sangat berbeza tetapi apa yang penting ialah pertandingan boleh dan akan berlangsung dengan cara yang selamat dan menghormati atlet.

“Ini harus memberi kita semua keyakinan bahawa ia benar-benar mengenai atlet dan membuat atlet merasa selesa dan membuat orang Jepun merasa selesa.

“Datang dengan penuh keyakinan ke Tokyo dan bersiaplah,” tambahnya.

Pandemik Covid-19 tidak menunjukkan tanda-tanda pelonggaran di Jepun kurang dari dua bulan sebelum temasya itu dan pemerintah berusaha untuk melanjutkan keadaan darurat di Tokyo dan kawasan lain sekitar tiga minggu hingga 20 Jun.

Kebimbangan di Jepun mengenai varian coronavirus novel dan dorongan vaksinasi yang perlahan telah mendorong panggilan segera dari doktor, beberapa pemimpin perniagaan berprofil tinggi dan ratusan ribu rakyat untuk membatalkan Olimpik.

Baca Lagi | Guardiola memenangi Anugerah Pengurus Terbaik LMA

Bach sebelumnya mengatakan 80 peratus daripada 10,500 atlet yang dijangkakan di Jepun akan diberi vaksin dan pada hari Khamis mendesak Olympian untuk mendapatkan tembakan mereka jika mereka dapat.

“Ambil kesempatan setiap kali untuk mendapatkan vaksin kerana ini akan meningkatkan keselamatan di sana untuk semua orang, untuk diri sendiri, untuk semua atlet anda dan untuk rakyat Jepun,” katanya.

“Saya mendapat dua tembakan dan saya masih dalam keadaan baik.” Ketua Pegawai Operasi IOC Lana Haddad memberitahu persidangan itu bahawa borang persetujuan atlet akan diminta untuk menandatangani untuk melepaskan

Read Previous

Pasukan petugas vaksin Putrajaya menyalahkan SELangkah atas tempahan hantu AstraZeneca

Read Next

Rapper Jay Park meminta maaf kepada peminat Muslim setelah membandingkan dirinya dengan Allah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here