The Malaysia Post

Pasukan petugas vaksin Putrajaya menyalahkan SELangkah atas tempahan hantu AstraZeneca

AstraZeneca

Individu yang menerima janji temu untuk vaksin AstraZeneca Covid-19 tanpa membuat ini kerana permohonan kerajaan Selangor melakukannya bagi pihak mereka, kata Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19 (CITF) hari ini.

CITF menjawab aduan bahawa ada orang yang mempunyai janji sebelumnya untuk vaksin lain yang digantikan oleh vaksin baru untuk AstraZeneca yang sebelumnya hanya tersedia melalui skema pilihan.

Pasukan petugas pemerintah mengatakan bahawa pemeriksaannya menunjukkan bahawa beberapa janji untuk vaksin AstraZeneca dibuat tanpa pengetahuan atau persetujuan dari penerima akhirnya.

“CITF mendapati bahawa tempahan besar-besaran dibuat dari alamat IP yang sama. CITF menghubungi salah satu pihak yang membuat tempahan, iaitu SELangkah, ”katanya dalam satu kenyataan.

“SELangkah juga memberitahu kami bahawa mereka membuat pemesanan untuk slot AstraZeneca tanpa memeriksa apakah individu dari pangkalan data ImuniSEL setuju untuk menerima vaksin, yang bermaksud janji mereka sebelumnya, jika ada, diganti.”

CITF mengatakan ia bekerjasama dengan SELangkah dan pihak lain yang terlibat untuk menyelesaikan masalah dengan sebaik mungkin.

SELangkah adalah aplikasi pendaftaran Covid-19 milik kerajaan Selangor yang dilancarkan pada masa yang sama dengan MySejahtera yang telah menjadi wajib.

CITF tidak menjelaskan mekanisme di mana SELangkah dapat membuat pesanan besar-besaran pada masa ketika orang-orang Malaysia telah berjuang untuk mengakses laman web CITF untuk mendaftar untuk memilih skim AstraZeneca.

Setelah kegusaran awal kerana ketidakmampuan untuk mendaftar vaksin AstraZeneca, ada yang kini mengadu bahawa mereka telah diberi janji untuk menerimanya ketika mereka tidak mendaftar sendiri.

Baca Lagi | Tingkah laku pengerusi Prasarana Tajuddin, ‘kasar, menjijikkan’ semasa sidang media

Yang lain juga mengadu bahawa janji mereka sebelumnya, beberapa awal minggu ini, kini telah ditolak kembali ke bulan Jun dan Julai untuk vaksin yang tidak mereka minta untuk diterima.

CITF telah memasukkan semula vaksin AstraZeneca ke dalam Program Imunisasi Nasional Covid-19 utama setelah membuat kesimpulan bahawa tidak ada lagi keraguan terhadapnya.

Read Previous

Naomi Osaka akan memboikot media di French Open ‘untuk kesihatan mental’

Read Next

Atlet harus pergi ke Tokyo dengan yakin, kata ketua IOC

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here