The Malaysia Post

Najib diadili dalam kes 1MDB, bukan saksi pendakwaan Zeti

Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak adalah tertuduh yang menghadapi tuduhan jenayah dalam perbicaraan yang melibatkan lebih daripada RM2 bilion milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kata pendakwa utama Datuk Seri Gopal Sri Ram hari ini di mahkamah.

Dengan alasan bagi pihak pendakwaan, Sri Ram membantah dua permohonan Najib ke Mahkamah Tinggi agar pihak pendakwa memberikan dokumen yang berkaitan dengan syarikat keluarga bekas Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, syarikat yang dikaitkan dengan ahli perniagaan buruan Low Taek Jho, dan syarikat perbankan pelaburan Goldman Sachs.

Sri Ram berpendapat bahawa dokumen-dokumen yang dicari oleh Najib untuk membantunya dalam pembelaannya dalam perbicaraan 1MDB sebenarnya tidak berkaitan dengan tuduhan penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang haram terhadap Najib sebagai orang yang dituduh dalam perbicaraan yang sama.

“Saya rasa titik awal dari semua aplikasi ini adalah tuntutan sebelum Tuanku. Intipati pertuduhan – kesalahan predikat adalah bahawa tertuduh menyalahgunakan kedudukannya dan memperoleh kelebihan wang. Bukti yang menyokong dakwaan itu adalah satu-satunya bukti yang relevan untuk kes ini, ”kata Sri Ram.

“Permohonan pertama adalah aplikasi Tan Sri Zeti. Tuanku, Tan Sri Zeti tidak diadili, tertuduh diadili, ”tambahnya.

Sri Ram juga berpendapat bahawa Mahkamah Tinggi dapat memutuskan berat yang harus diberikan kepada keterangan Zeti setelah dia memberi keterangan di mahkamah, tetapi mengatakan bahawa bukan untuk mahkamah membuat penemuan sementara mengenai kredibiliti saksi pada tahap ini. Zeti adalah saksi pendakwaan yang berpotensi dalam perbicaraan 1MDB yang masih belum dipanggil untuk memberi keterangan.

“Apa yang diterima keluarga Zeti sama sekali tidak relevan dengan apakah tertuduh menyalahgunakan kedudukannya,” kata Sri Ram.

Baca Lagi | Neelofa mempertahankan perjalanan kereta empat orang

Sri Ram berpendapat bahawa permohonan Najib untuk dokumen-dokumen itu “sembrono” dan buruk kerana berusaha untuk membuat “serangan cagaran” atas isu-isu untuk perbicaraan yang tidak dibenarkan di bawah undang-undang, dengan memperhatikan bahawa fakta yang mempengaruhi kredibiliti saksi adalah “jaminan fakta ”. “Sekiranya bukti yang menunjukkan bahawa keluarga Tan Sri Zeti menerima wang tidak relevan, sama sekali tidak ada kaitan dengan tuduhan kes ini, pihak pendakwaan tidak harus memberikan salinan terlebih dahulu, itu bukan bagian dari kes kami.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Rapper Jay Park meminta maaf kepada peminat Muslim setelah membandingkan dirinya dengan Allah

Read Next

Keluarga mangsa kemalangan LRT untuk menyaman Prasarana untuk RM1.8 juta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.