The Malaysia Post

Menteri Arab Saudi mempertahankan had kelantangan pembesar suara masjid

Menteri hal ehwal Islam Arab Saudi semalam mempertahankan perintah kontroversi yang membatasi jumlah pembesar suara masjid, dengan mengatakan bahawa ia didorong oleh aduan di negara Islam konservatif mengenai kebisingan yang berlebihan.

Dalam dasar utama minggu lalu di sebuah negara yang menempatkan laman-laman suci umat Islam, kementerian hal ehwal Islam mengatakan bahawa pembicara tidak boleh melebihi satu pertiga daripada jumlah maksimum mereka.

Perintah itu, yang juga mengehadkan penggunaan pembesar suara terutama untuk mengeluarkan panggilan untuk berdoa daripada menyiarkan khutbah penuh, memicu reaksi konservatif di media sosial.

Menteri Hal Ehwal Islam Abdullatif al-Sheikh mengatakan bahawa perintah itu adalah sebagai tindak balas kepada keluhan warga bahawa jumlah suara yang kuat menyebabkan gangguan kepada kanak-kanak dan juga warga tua.

“Mereka yang ingin bersolat tidak perlu menunggu … panggilan imam” untuk solat, kata Sheikh dalam sebuah video yang disiarkan oleh televisyen negeri.

“Mereka harus berada di masjid sebelumnya,” tambahnya.

Beberapa saluran televisyen juga menyiarkan doa dan bacaan al-Quran, kata Sheikh, menunjukkan bahawa pembesar suara mempunyai tujuan yang terhad.

Di sebuah negara yang menempatkan puluhan ribu masjid, banyak yang menyambut baik langkah untuk mengurangkan tahap desibel.

Tetapi keputusan itu juga menimbulkan kebencian di media sosial, dengan hashtag meminta larangan muzik keras di restoran dan kafe mendapat daya tarikan.

Sheikh mengatakan kritikan terhadap kebijakan itu disebarkan oleh “musuh kerajaan” yang “ingin membangkitkan pendapat umum”.

Dasar itu mengikuti penguasa de facto Putera Mahkota Mohammed bin Salman yang mendorong liberalisasi, yang mendorong era keterbukaan baru selari dengan apa yang disebut oleh pemerhati sebagai penekanan terhadap agama.

Putera muda itu telah melonggarkan sekatan sosial di kerajaan ultra-konservatif, melarang larangan selama berpuluh-puluh tahun di pawagam dan pemandu wanita sambil membenarkan konsert muzik bercampur gender dan permainan sukan. Norma sosial yang santai telah disambut oleh banyak orang Arab Saudi, dua pertiga daripadanya berusia di bawah 30 tahun, ketika mengejar konservatif.

Arab Saudi telah memotong kekuatan polis agamanya, yang pernah menimbulkan ketakutan yang meluas, mengejar lelaki dan wanita keluar dari pusat membeli-belah untuk berdoa dan mengejek sesiapa sahaja yang dilihat bergaul dengan lawan jenis.

Putera Mohammed telah menjanjikan Arab Saudi yang “moderat” ketika dia berusaha untuk patah dengan imejnya yang keras, dan pada masa yang sama menindak keras perselisihan. Selama tiga tahun terakhir, kerajaan telah menangkap puluhan aktivis wanita, ulama, wartawan dan juga anggota keluarga kerajaan.

Read Previous

Pakatan mendesak Putrajaya membelanjakan RM45b untuk Pemerkasa Plus

Read Next

Permohonan Rosmah untuk membuang Sri Ram sebagai penangguhannya ditangguhkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.