The Malaysia Post

Pakatan mendesak Putrajaya membelanjakan RM45b untuk Pemerkasa Plus

Majlis presiden Pakatan Harapan telah mendesak kerajaan Perikatan Nasional untuk menggunakan suntikan tunai sebanyak RM45 bilion untuk menangani masalah ekonomi yang berpunca daripada perintah kawalan pergerakan (MCO) 3.0.

Dalam kenyataan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Parti Amanah, Mohamad Sabu, dan setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng, dewan itu mengatakan bahawa Putrajaya perlu lebih berani dalam perbelanjaannya untuk menarik ekonomi daripada kemelesetan ekonomi.

“Pakatan Harapan kecewa kerana pakej rangsangan ekonomi Pemerkasa Plus bernilai RM40 bilion yang diumumkan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin hanya mengandungi dana baru RM5 bilion dan bukan suntikan tunai RM45 bilion yang diperlukan oleh ekonomi.

“Kegagalan pemerintah untuk membendung Covid-19 telah menyebabkan jumlah kes dan kematian Malaysia tercatat. Suntikan tunai RM5 bilion hampir tidak mencukupi apabila MCO 3.0 dijangka menanggung kerugian sebanyak RM2.4 bilion setiap hari, sama dengan MCO 1.0. ” katanya.

Di bawah MCO semasa, Pakatan menganggarkan kerugian ekonomi akan berjumlah minimum RM60 bilion, dengan itu memerlukan suntikan tunai RM45 bilion ke dalam ekonomi untuk mengurangkan kerugian ekonomi minimum ini.

“Perdana menteri juga terus dengan ortodoksi ekonomi dan kesejahteraan lama memberikan pembayaran sekali, ketika apa yang diperlukan dalam pandemi global adalah bantuan keuangan bersiri secara berkala untuk menyelamatkan pekerjaan, perniagaan, dan mata pencaharian ekonomi.

“Bantuan kewangan tidak boleh terbatas pada B40 tetapi juga kelompok M40 untuk mencegah mereka masuk ke dalam kelompok B40,” katanya.

Majlis mencadangkan beberapa cara menggunakan suntikan tunai RM45 bilion ke dalam ekonomi untuk memberi manfaat secara langsung kepada pekerja dan perniagaan, bermula dengan kenaikan pembayaran kesejahteraan bulanan kepada RM1,000.

Baca Lagi | Najib diadili dalam kes 1MDB, bukan saksi pendakwaan Zeti

“Pembayaran ini, termasuk pengangguran, akan menelan belanja RM7 bilion untuk baki tujuh bulan tahun ini hingga selesainya Program Imunisasi Covid-19 Nasional (PICK) menjelang 31 Disember ketika kekebalan kawanan sekurang-kurangnya 80 peratus. “Kedua, perlu ada penambahan automatik moratorium pembayaran pinjaman bank, tidak termasuk kategori T20, sehingga PICK selesai pada akhir tahun.

Ini akan membantu lapan juta individu dan syarikat Malaysia, “katanya. Kos penangguhan tersebut harus ditanggung oleh industri perbankan, kerana Pakatan berpendapat ia mencatatkan keuntungan selepas cukai yang sihat hampir RM23 bilion untuk tahun 2020.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Para pemain menyokong Osaka selepas penarikan Terbuka Perancis

Read Next

Menteri Arab Saudi mempertahankan had kelantangan pembesar suara masjid

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.