The Malaysia Post

Pelantikan Perdana Menteri interim tidak akan jejaskan pentadbiran negara

Pelantikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri interim tidak akan menjejaskan pentadbiran negara dalam jangka pendek, kata penganalisis politik dari Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Mohd Azizuddin Mohd Sani.

Katanya dengan ketiadaan kerajaan, pegawai perkhidmatan awam utama seperti Peguam Negara, Ketua Setiausaha Negara, Ketua Setiausaha Kementerian dan Ketua Hakim Negara akan memainkan peranan mereka dalam mentadbir negara.

“Sekarang ini, negara tanpa kerajaan. Kita mempunyai perdana menteri, tetapi kita tidak mempunyai barisan kabinet. Oleh itu, hanya kumpulan pentadbir ini yang berkuasa. Dengan ketiadaan kerajaan, dasar atau undang-undang baru tidak dapat dilaksanakan.

“Kelompok pentadbir ini hanya boleh bertindak mengikut dasar sedia ada sehingga kerajaan baru terbentuk. Oleh itu, adalah penting untuk menyelesaikan krisis politik ini dengan segera,” katanya.

Pejabat Perdana Menteri mengumumkan dalam satu kenyataan bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad telah mengemukakan peletakan jawatannya sebagai perdana menteri ketujuh dan surat itu dihantar kepada Yang di-Pertuan Agong pada jam 1 petang.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah melantik Dr Mahathir sebagai perdana menteri interim, setelah menerima peletakan jawatannya.

Penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Sivamurugan Pandian yang bersetuju dengan Mohd Azizuddin, berkata tempoh Dr Mahathir sebagai perdana menteri interim tidak perlu dipanjangkan kerana kerajaan perlu berfungsi tanpa gangguan.

“Perlembagaan memperuntukkan hak untuk melantik anggota kabinet tetapi pada masa ini, kami belum lagi mempunyai anggota kabinet dan peranan mereka diambil alih oleh KSN yang mungkin tidak dapat membuat keputusan tertentu.

“Oleh sebab itu, saya rasa bahawa tempoh interim tidak boleh terlalu lama untuk tidak mengganggu proses pentadbiran di peringkat kebangsaan. Tambahan pula, dalam perlembagaan, tidak ada perkara seperti interim, ” katanya.

Sementara itu, penganalisis politik dari Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Madya Mohammad Fuad Othman, berkata Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang keluar dari gabungan Pakatan Harapan (PH) secara tidak langsung mempengaruhi komposisi parti politik di setiap negeri.

Read Previous

Agong berkenan kurnia surat cara Pelantikan Hakim Besar Sabah dan Sarawak

Read Next

Penjawat awam dilarang hadir serta terbabit perhimpunan politik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.