The Malaysia Post

Agong berkenan kurnia surat cara Pelantikan Hakim Besar Sabah dan Sarawak

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menerima menghadap dan mengurniakan surat cara Pelantikan bagi jawatan Hakim Besar Sabah dan Sarawak kepada Datuk Abang Iskandar Abang Hashim, di Istana Negara di sini.

Pelantikan Abang Iskandar, 61, yang berkuat kuasa hari ini, menggantikan Tan Sri David Wong Dak Wah yang bersara pada 20 Februari.

Istiadat yang berlangsung di Singgahsana Kecil Istana Negara itu, turut dihadiri Ketua Hakim Negara, Tan Sri Tengku Maimun Tuan Mat dan Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas.

Abang Iskandar sebelum ini adalah Hakim Mahkamah Persekutuan dan pernah memegang beberapa jawatan lain seperti Hakim Mahkamah Rayuan selama lima tahun, sejak 2013.

Beliau yang juga anak kelahiran Sibu, Sarawak dan berkelulusan Sarjana Muda Undang-Undang Universiti Malaya ini memulakan kerjaya dalam bidang perundangan pada 1983, sebagai Majistret di Mahkamah Majistret Miri, Sarawak.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Baki 131 lagi Ahli Parlimen menghadap Yang di-Pertuan Agong hari ini

Read Next

Pelantikan Perdana Menteri interim tidak akan jejaskan pentadbiran negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.