The Malaysia Post

Penjawat awam dilarang hadir serta terbabit perhimpunan politik

PUTRAJAYA, 25 Mac — Penjawat awam hadir pada Perhimpunan Perdana Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) dan pelancaran program Mentakafulkan Penjawat Awam yang disempurnakan oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di Universiti Putra Malaysia hari ini. –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA

Penjawat awam dilarang sama sekali daripada menghadiri atau terbabit dalam sebarang perhimpunan berkaitan politik dan membuat apa-apa pernyataan awam.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA), Datuk Mohd Khairul Adib Abd Rahman, berkata penjawat awam juga dilarang mengedar atau menularkan berita palsu dalam media sosial atau sebarang medium komunikasi lain, dan melakukan perkara bertentangan dengan kehendak serta ketetapan undang-undang dan dasar kerajaan yang berkuat kuasa.

“Penjawat awam mestilah mengekalkan pendirian apolitical dan berkecuali. Saya juga memohon semua penjawat awam untuk bertenang dan meneruskan tugas mengikut undang-undang dan dasar kerajaan yang berkuat kuasa,” katanya menerusi edaran surat yang bertarikh 25 Februari 2020 kepada semua Ketua Setiausaha Kementerian dan Ketua Jabatan Persekutuan.

Mohd Khairul Adib menegaskan, penjawat awam perlu terus menjunjung dan mempertahankan taat setia kepada Yang di-Pertuan Agong dengan melaksanakan tugas seperti yang dipertanggungjawabkan.

Penjawat awam juga perlu memastikan semua sistem penyampaian kerajaan terus berjalan lancar dan rakyat seharusnya mendapat perkhidmatan berkualiti seperti sedia ada.

Isnin lepas, negara dikejutkan dengan peletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri.

Kemudian, Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Mohd Zuki Ali dalam kenyataan berkata Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan menerima peletakan jawatan itu dan melantik Dr Mahathir sebagai perdana menteri interim sementara menunggu pelantikan Perdana Menteri yang baharu.

Mohd Zuki memaklumkan Al-Sultan Abdullah, atas nasihat Perdana Menteri, turut berkenan membatalkan pelantikan menteri dan sehubungan itu, tugas anggota pentadbiran (merangkumi Timbalan Perdana Menteri, Menteri, Timbalan Menteri dan Setiausaha Politik) adalah terhenti pada tarikh yang sama.

Read Previous

Pelantikan Perdana Menteri interim tidak akan jejaskan pentadbiran negara

Read Next

Beri Anwar peluang untuk buktikan dia ada sokongan cukup untuk jadi PM ke-8, kata Khalid Samad.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here