The Malaysia Post

Beri Anwar peluang untuk buktikan dia ada sokongan cukup untuk jadi PM ke-8, kata Khalid Samad.


Berikan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim peluang untuk membuktikan beliau mempunyai sokongan yang cukup untuk menjadi perdana menteri, kata Khalid Samad.

Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara itu berkata pada akaun Twitternya bahawa jawatan perdana menteri bukanlah salah satu yang harus diwarisi atau diserahkan tanpa sokongan majoriti dari Parlimen.

“Tun Mahathir letak jawatan dan menjadi Perdana Menteri interim.

“Berikan DSAI (Anwar) peluang untuk membuktikan dia mempunyai sokongan untuk menjadi perdana menteri kelapan.

“Ini adalah jawatan yang tidak boleh diturunkan atau diwarisi seperti itu, ia mesti mempunyai sokongan majoriti Ahli Parlimen.

“Semoga PPBM (Parti Pribumi Bersatu Malaysia) memenuhi janjinya. Tun sebagai perdana menteri ke-7, DSAI sebagai perdana menteri ke-8,” tulisnya.

Selepas Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan pada semalam, Khalid berkata Pakatan masih mempunyai jumlah Ahli Parlimen yang mencukupi untuk membentuk kerajaan.

Ini adalah selepas kehilangan 26 Ahli Parlimen dari Bersatu dan 11 daripada puak Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali yang dipecat.

Tanpa menjelaskan lagi, Khalid membayangkan bahawa ia bukan majoriti dua pertiga, tetapi cukup untuk majoriti mudah.

“Majoriti dua pertiga adalah perkara lepas,” katanya.

Agong telah berkenan untuk menemu bual baki 132 daripada 222 Ahli Parlimen, bermula 10 pagi hari ini, untuk mencari penyelesaian yang terbaik untuk ketidaktentuan keadaan negara sekarang ini.

Semalam, Yang di-Pertuan Agong telah berkenan untuk mengadakan wawancara 90 Ahli Parlimen secara individu untuk mendengar pandangan mereka sendiri dan untuk menentukan siapa yang menyokong majoriti sokongan di Parlimen untuk membolehkan kerajaan baru dibentuk.

Read Previous

Penjawat awam dilarang hadir serta terbabit perhimpunan politik

Read Next

UMNO-PAS disifatkan rasis mahu kerajaan tanpa DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.