The Malaysia Post

Polis menangkap ahli politik Sabah yang dituduh melakukan kesalahan seksual

Seorang ahli politik yang dituduh melakukan serangan seksual oleh peserta dalam pertandingan yang diaturnya telah ditangkap oleh polis hari ini.

Polis datang untuk menjemput bekas penyelaras parlimen Putatan Parti Solidariti Tanah Airku, Philip Among di tengah jalan melalui sidang media yang diberikannya kira-kira pukul 12.30 tengah hari.

Mereka bercakap dengannya selama kira-kira setengah jam di lokasi sebelum membawanya ke balai polis untuk disoal siasat.

Pesuruhjaya polis Datuk Hazani Ghazali mengesahkan penangkapan itu, dengan mengatakan bahawa itu adalah “prosedur biasa” untuk siasatan seperti itu.

Di antara, yang mengatakan bahawa dia akan pergi secara sukarela dengan polis, berada di tengah-tengah memberitahu wartawan bahawa dia tidak bersalah atas semua tuduhan dan akan menuntut kedua orang itu – peserta pertandingan dan pegawai Rela – yang membuat laporan terhadapnya.

“Saya sangat menolak dakwaan gangguan seksual, sebab itulah saya mengemukakan tuntutan ini. Juga, terhadap keselamatan Rela. Kami dilarang masuk ke KDCA pada malam kejadian dan dia memutarbalikkan cerita untuk menjadikan dirinya mangsa. Itulah sebabnya saya mengemukakan dua tuntutan dan semua pihak yang membuat tuduhan ini menjadi viral, ”katanya.

Antara, yang merupakan pemimpin teknikal dalam pertandingan Unduk Ngadau, mengatakan bahawa dia adalah mangsa konspirasi politik, kerana menjadi ahli politik dan kerana penglibatannya dengan pertandingan kecantikan yang popular.

“Sejak temu janji saya (dalam parti) saya telah berusaha melakukan banyak kebaikan kepada masyarakat. Hasilnya, saya mendapat banyak sokongan. Tetapi juga banyak orang cemburu dan sanggup menggunakan politik selokan untuk merosakkan dan memusnahkan saya. Ada musuh di luar, ”katanya.

Baca Lagi | Malaysia mengeluarkan nota diplomatik kepada China memprotes pencerobohan ruang udara

“Laporan mengenai penganiayaan seksual sama sekali tidak benar,” katanya, sambil mendakwa bahawa keputusan peserta untuk membuat laporan dua hari setelah kejadian yang diduga itu “jelas merupakan renungan”.

“Mengapa membuat laporan palsu dua hari kemudian? Saya sangat kecewa dan sedih kerana dia telah melakukan tindakan yang tidak sah seperti ini, ”katanya.

“Saya menjadi mangsa fitnah dan berita palsu. Saya rasa ini disebabkan oleh saya sebagai ahli politik dan penganjur salah satu pertandingan yang terhebat di sekitarnya, jadi orang-orang tertentu tidak senang mengenainya, ”tambahnya.

Antara mengatakan bahawa dia memfailkan saman itu untuk melindungi namanya daripada terus diseret ke dalam lumpur.

Dia mengatakan bahawa dia tidak dapat membocorkan banyak butiran kerana kes itu sedang disiasat. Dia, bagaimanapun, berbicara panjang lebar mengenai laporan terhadapnya oleh pegawai keselamatan itu, dengan mendakwa dia hanya melakukan tugasnya untuk melindungi kepentingan acara tersebut. Semalam, Among dilucutkan jawatannya dalam parti sementara menunggu siasatan. Ribut api berlaku selepas laporan polis muncul di media sosial di mana seorang peserta menyatakan dia membawanya ke keretanya dan meraba punggung, leher, paha dan tangannya.

Read Previous

Rais Yatim menyokong pemotongan elaun Ahli Parlimen untuk Covid-19

Read Next

Perenang Myanmar meminta IOC untuk membatalkan kelayakan jawatankuasa Olimpik pimpinan junta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.