The Malaysia Post

Hukuman penjara 1,050 tahun lelaki kerana merogol anak tiri dikurangkan kepada 42 tahun

Mahkamah Tinggi di sini hari ini mengetepikan hukuman penjara 1,050 tahun — yang tertinggi setakat ini bagi kesalahan rogol — menjatuhkan hukuman ke atas seorang lelaki kerana merogol anak tirinya di bawah umur.

Hakim Datuk Azmi Abdullah membuat keputusan itu selepas membenarkan rayuan tertuduh berusia 34 tahun terhadap hukuman penjara, dan dikurangkan kepada 42 tahun, bagaimanapun, tertuduh mengekalkan hukuman 24 sebatan yang dijatuhkan oleh hakim Mahkamah Sesyen.

Hakim Azmi menyemak hukuman penjara 1,050 tahun yang dijatuhkan terhadap lelaki yang mengaku bersalah atas 105 pertuduhan merogol anak tirinya, dan meminda hukuman penjara 14 tahun bagi setiap tahun kesalahan dilakukan iaitu pada 2018, 2019 dan 2020.

Mahkamah memerintahkan hukuman penjara berjalan berturut-turut. Ini bermakna tertuduh perlu menjalani hukuman penjara 42 tahun.

Dalam penghakimannya, beliau berkata hukuman yang dijatuhkan oleh Hakim Mahkamah Sesyen adalah penghakiman emosi yang nyata keterlaluan dan “hukuman yang menghancurkan”.

“Mahkamah ini mendapati hukuman 1,050 tahun adalah satu hukuman yang tidak munasabah kerana tidak mungkin dijalani, kerana perayu tidak mungkin mencapai umur tersebut. Umur 100 tahun pun jarang dicapai orang di dunia,” katanya.

Beliau berkata dari segi hukuman, Seksyen 377B Kanun Keseksaan (kesalahan rogol) memperuntukkan hukuman penjara yang boleh dikenakan adalah sehingga 20 tahun, dan dengan itu hukuman penjara 10 tahun bagi setiap pertuduhan adalah hukuman yang berada dalam lingkungan pertuduhan. hukuman yang boleh dijatuhkan oleh Hakim Mahkamah Sesyen.

“Hakim Mahkamah Sesyen, dalam kes ini, menggunakan budi bicara untuk semua hukuman penjara 10 tahun berjalan berturut-turut, dan ini menjadikan hukuman itu memeranjatkan 1,050 tahun penjara, satu angka yang boleh dikatakan sebagai rekod di negara kita. .

“Setakat ini tidak ada peraturan yang mengatakan jumlah hukuman yang boleh dikenakan tidak boleh melebihi jumlah yang dianggap maksimum. Bagaimanapun, mahkamah semasa menjatuhkan hukuman perlu menilai banyak faktor,” katanya.

Bagaimanapun, Hakim Azmi berkata mahkamah tidak boleh memandang rendah apa yang dialami mangsa yang baru berusia 12 tahun ketika perbuatan jenayah itu bermula.

Baca Lagi | Hukuman penjara 1,050 tahun lelaki kerana merogol anak tiri dikurangkan kepada 42 tahun

Pada 27 Januari tahun lalu, lelaki itu mengaku bersalah atas 105 pertuduhan merogol anak tirinya di sebuah rumah di Sungai Way, Petaling Jaya, Selangor dari 5 Januari 2018, hingga 24 Februari 2020, mengikut Seksyen 376B Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara sehingga 20 tahun dan sebat.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Aimi Syazwani Sarmin manakala perayu diwakili peguam V Vemal Arasan dan KA Ramu.

Read Previous

Dewan Rakyat membincangkan bantuan untuk rakyat Malaysia yang terkandas di Ukraine hari ini

Read Next

Loke DAP cadang pakatan kerajaan lanjutkan ‘MoU’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.