The Malaysia Post

Loke DAP cadang pakatan kerajaan lanjutkan ‘MoU’

Pakatan Harapan terbuka kepada idea untuk melanjutkan “memorandum persefahaman” dengan gabungan pemerintah walaupun mengkritik dasar kerajaan, ahli parlimen DAP Anthony Loke Siew Fook mencadangkan hari ini sambil menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menangguhkan gesaan untuk pilihan raya umum tahun ini.

Ahli Parlimen Seremban itu berkata pelanjutan tarikh akhir MoU akan membolehkan Dewan Rakyat membentangkan dan meluluskan undang-undang penting untuk mengharamkan “lompat parti”, dan mungkin membuka jalan kepada undang-undang penting lain seperti rang undang-undang pembiayaan pembangunan kawasan pilihan raya yang akan mengharamkan diskriminasi pembiayaan terhadap ahli parlimen pembangkang.

Undang-undang anti-lompat parti adalah antara beberapa langkah pembaharuan yang telah didesak oleh pakatan Pembangkang apabila mereka bersetuju dengan gencatan senjata politik tahun lepas. MoU itu akan tamat 31 Julai tahun ini.

Loke berhujah bahawa sekarang bukan masa terbaik untuk mengadakan pilihan raya, memetik gelombang baharu jangkitan Covid-19 yang didorong oleh varian Omicron yang lebih menular.

Daripada 15 calon tetap DAP dalam pilihan raya Johor, lima daripada mereka telah disahkan positif Covid-19.

“Bukan sahaja calon DAP yang dijangkiti, malah calon daripada Perikatan Nasional dan Barisan Nasional. Isu utama sekarang bukanlah masa terbaik untuk mengadakan pilihan raya,” kata pemimpin DAP itu ketika membahaskan ucapan perasmian Agong untuk sidang kali ini.

“Dan saya ingin mencadangkan kepada Bera (Ismail) supaya tidak terpengaruh dengan desakan Bagan Datok untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan pilihan raya umum. Saya ingin mencadangkan kepada Bera selepas kita meluluskan undang-undang anti lompat parti kita boleh membincangkan lanjutan MoU itu,” tambahnya.

“Atau kita boleh ada MoU 2.0. Kita boleh membuat perjanjian bahawa memandangkan Covid-19 belum selesai, menangguhkan mengadakan pilihan raya umum.”

Bagan Datok ialah kawasan yang dipegang oleh presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, yang dikatakan berminat untuk mengadakan pilihan raya umum jika partinya memenangi pilihan raya negeri Johor dengan majoriti besar.

Ahmad Zahid adalah antara beberapa pemimpin Umno yang sedang dibicarakan atas pelbagai tuduhan rasuah dan salah guna kuasa. Terdapat spekulasi bahawa dia dan yang lain berharap perubahan kerajaan persekutuan boleh mempengaruhi keputusan perbicaraan mereka.

Pakatan Harapan menandatangani MoU dengan Ismail pada September lalu untuk memulihkan kestabilan politik susulan pertukaran kerajaan.

Pada Januari, Ketua Komunikasi PKR Fahmi Fadzil berkata 13 daripada 18 perkara dalam MoU itu telah dilaksanakan.

Baca Lagi | Loke DAP cadang pakatan kerajaan lanjutkan ‘MoU’

PH telah mendapat kecaman kerana menandatangani MoU itu, terutamanya daripada golongan liberal yang melihat pakatan itu sebagai melalaikan kewajipan di pihak pembangkang untuk bertindak sebagai semak dan imbang.

Loke menyebut dakwaan itu tidak berasas.

Read Previous

Hukuman penjara 1,050 tahun lelaki kerana merogol anak tiri dikurangkan kepada 42 tahun

Read Next

Booker membintangi Suns menewaskan Heat untuk mengesahkan tempat playoff NBA

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.