The Malaysia Post

Dewan Rakyat membincangkan bantuan untuk rakyat Malaysia yang terkandas di Ukraine hari ini

Bantuan kepada rakyat Malaysia yang terkandas di Ukraine dan peningkatan kes individu menyamar sebagai anggota polis antara isu yang akan dibincangkan di Parlimen hari ini.

Menurut Perintah Kertas yang disiarkan di laman web Parlimen, soalan mengenai jenis bantuan yang disalurkan kepada rakyat Malaysia yang terjejas akibat krisis Ukraine-Rusia akan dibangkitkan oleh M. Kulasegaran (PH-Ipoh Barat) kepada Menteri Luar semasa Waktu Pertanyaan Menteri. .

Turut disenaraikan soalan Datuk Mohd Fasiah Mohd Fakeh (Bersatu-Sabak Bernam) kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) mengenai penyediaan rumah mampu milik untuk golongan muda, serta maklum balas kumpulan itu terhadap PR1MA Malaysia (PR1MA). ) projek perumahan.

Pada sesi soal jawab, Datuk Ahmad Nazlan Idris (BN-Jerantut) dijangka bertanya kepada Menteri Dalam Negeri mengenai usaha kerajaan menangani peningkatan kes orang awam yang menyamar sebagai anggota polis, bagi memastikan imej baik Diraja Malaysia. Polis (PDRM) dilindungi.

Juga, soalan mengenai rancangan KPKT untuk mengurangkan penggunaan tapak pelupusan sisa pepejal terbuka dan meminimumkan kesan negatif terhadap alam sekitar dijadual dibangkitkan oleh Wan Hassan Mohd Ramli (PAS-Dungun) kepada menteri.

Isu berkaitan vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak, termasuk perlindungan kesan sampingan kepada golongan itu, dijangka dibangkitkan Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin (PH-Hang Tuah Jaya) kepada Menteri Kesihatan.

Baca Lagi | Dewan Rakyat membincangkan bantuan untuk rakyat Malaysia yang terkandas di Ukraine hari ini

Selepas sidang, Dewan Rakyat akan menyambung semula perbahasan usul ucapan terima kasih titah diraja.

Sidang Dewan Rakyat dijadual berlangsung sehingga 24 Mac.

Read Previous

Fifa membuka tingkap perpindahan khas untuk pemain asing di Rusia

Read Next

Hukuman penjara 1,050 tahun lelaki kerana merogol anak tiri dikurangkan kepada 42 tahun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.