The Malaysia Post

PBB melantik bekas hakim tertinggi Malaysia Richard Malanjum sebagai ombudsman kepada Majlis Keselamatan

Bekas ketua hakim negara Tun Richard Malanjum telah dilantik sebagai ombudsman kepada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Dalam surat bertarikh 28 Januari, setiausaha agung PBB Antonio Guterres memaklumkan presiden Majlis Keselamatan PBB bahawa beliau telah melantik Malanjum ke jawatan itu.

“Saya mempunyai penghormatan untuk merujuk kepada resolusi Majlis Keselamatan 2610 (2021), yang mana Majlis memutuskan untuk melanjutkan mandat Pejabat Ombudsman, yang ditubuhkan melalui resolusi 1904 (2009), sehingga 17 Jun 2024.

“Menyusul perundingan dengan Jawatankuasa Majlis Keselamatan menurut resolusi 1267 (1999), 1989 (2011) dan 2253 (2015) mengenai Negara Islam di Iraq dan Levant (Da’esh), Al-Qaeda dan individu, kumpulan, aku janji dan entiti, saya telah melantik Encik Richard Malanjum (Malaysia) sebagai Ombudsperson,” tulis Guterres dalam surat itu.

Da’esh juga dikenali sebagai Negara Islam di Iraq dan Levant (IS atau ISIL), manakala Al-Qaida juga dikenali sebagai Al-Qaeda.

Dalam surat yang sama, Guterres meminta presiden Majlis Keselamatan PBB untuk menonjolkan pelantikan Malanjum ke negara anggota lain dalam majlis itu.

Setiap negara anggota dalam Majlis Keselamatan PBB bergilir-gilir untuk memegang jawatan itu selama sebulan berdasarkan susunan abjad bahasa Inggeris bagi nama negara.

Pada masa surat itu ditulis pada bulan Januari, Norway adalah presiden Majlis Keselamatan PBB. Pada bulan Februari, ia adalah Rusia, dan untuk Mac ia adalah Emiriah Arab Bersatu.

Malanjum Sabah ialah rakyat Malaysia Timur pertama yang dilantik sebagai Ketua Hakim Negara Malaysia, dan telah berkhidmat dalam peranan itu dari 11 Julai 2018 sehingga bersara sebagai hakim pada 12 April 2019.

Menurut laman web Majlis Keselamatan PBB, jawatan Ombudsman kepada ISIL (Da’esh) dan Jawatankuasa Sekatan Al-Qaida telah ditubuhkan melalui resolusi yang diterima pakai oleh Majlis Keselamatan PBB pada 17 Disember 2009.

Jawatan ini pernah disandang oleh Kimberly Prost dari 14 Julai 2010 hingga 14 Julai 2015, Catherine Marchi-Uhel dari 27 Julai 2015 hingga 7 Ogos 2017 dan Daniel Kipfer Fasciati dari 18 Julai 2018 hingga 17 Disember 2021.

Pada 17 Disember 2021, Majlis Keselamatan PBB menerima pakai resolusi 2610 (2021), yang melanjutkan mandat ombudsman yang akan tamat tempoh pada Disember 2021 selama 30 bulan, atau hingga 17 Jun 2024.

Malanjum kemudiannya dilantik ke jawatan ini, dan menyandang fungsi rasminya sebagai ombudsman Majlis Keselamatan PBB pada 14 Februari 2022.

Menurut laman web Majlis Keselamatan PBB, Malanjum telah berkhidmat sebagai ketua hakim negara kesembilan Malaysia sehingga 2019, dan kemudiannya berkhidmat sebagai profesor tambahan di beberapa universiti di Malaysia dan bekerja sebagai perunding undang-undang dan penimbang tara sebelum pelantikannya sebagai ombudsman.

Peranan Ombudsman kepada ISIL (Da’esh) dan Jawatankuasa Sekatan Al-Qaida Majlis Keselamatan PBB adalah untuk menjadi ombudsman yang bebas dan saksama, yang menyemak permintaan daripada individu, kumpulan atau entiti yang ingin disingkirkan daripada Majlis Keselamatan PBB. ISIL (Da’esh) dan Senarai Sekatan Al-Qaida.

Baca Lagi | PBB melantik bekas hakim tertinggi Malaysia Richard Malanjum sebagai ombudsman kepada Majlis Keselamatan

Selepas permintaan penyahsenaraian sedemikian diserahkan kepada ombudsperson, ombudsperson diberi mandat untuk mengumpulkan maklumat dan berinteraksi dengan mereka yang membuat permintaan serta negara serta organisasi yang berkaitan tentang permintaan tersebut.

Read Previous

Rusia untuk merayu ke mahkamah sukan terhadap larangan Piala Dunia

Read Next

Bekas raja Sepanyol Juan Carlos akan tinggal di UAE

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.