The Malaysia Post

Rusia untuk merayu ke mahkamah sukan terhadap larangan Piala Dunia

Piala Dunia

Credits: sindonews

Persekutuan bola sepak Rusia (RFU) berkata pada Khamis bahawa ia akan merayu kepada Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) terhadap penyingkirannya daripada Piala Dunia 2022 dan semua pertandingan antarabangsa.

Rusia dijadualkan menentang Poland pada 24 Mac dalam perlawanan play-off Piala Dunia. Tetapi pada 28 Februari, Fifa dan UEFA melarang negara itu daripada semua pertandingan sebagai tindak balas kepada pencerobohan Ukraine.

Dalam satu kenyataan dalam bahasa Rusia, RFU berkata ia merancang untuk melancarkan satu tuntutan mahkamah terhadap badan pentadbir global dan Eropah untuk “menuntut pemulihan semua pasukan kebangsaan lelaki dan wanita Rusia untuk semua jenis bola sepak.” 

Ia menambah bahawa ia merancang untuk mendapatkan “pampasan untuk kerosakan.”

Pada hari Isnin, Fifa dan UEFA mengumumkan penyingkiran Rusia daripada semua bola sepak antarabangsa.

“Fifa dan UEFA hari ini telah memutuskan bersama bahawa semua pasukan Rusia, sama ada pasukan wakil kebangsaan atau pasukan kelab, akan digantung daripada penyertaan dalam kedua-dua pertandingan Fifa dan UEFA sehingga diberitahu kelak,” baca kenyataan bersama.

RFU bertindak balas pada hari Isnin dengan mengecam penggantungan itu sebagai “diskriminatif”.

Kenyataan RFU mengadu bahawa mereka telah dilayan secara tidak adil, mengatakan ia percaya ”Fifa dan UEFA tidak mempunyai asas undang-undang apabila memutuskan penggantungan pasukan Rusia. Ia melanggar hak asasi RFU sebagai ahli Fifa dan UEFA, termasuk hak untuk mengambil bahagian dalam pertandingan.”

“Kesatuan Bola Sepak Rusia juga tidak diberikan hak untuk mengemukakan pendiriannya, yang melanggar hak asasi untuk mempertahankan diri.”

Ia berkata “Fifa dan UEFA tidak mengambil kira pilihan lain yang mungkin”.

RFU berkata ia “akan mendesak prosedur dipercepatkan untuk mempertimbangkan kes itu.”

Rusia dijadualkan menentang Poland dalam separuh akhir play-off kelayakan pada 24 Mac, dan mungkin akan menentang Sweden atau Republik Czech pada 29 Mac untuk tempat ke pusingan akhir Piala Dunia di Qatar akhir tahun ini.

Fifa pada asalnya mengumumkan bahawa pasukan Rusia akan dibenarkan untuk meneruskan di bawah nama Kesatuan Bola Sepak Rusia, bermain permainan di tempat sendiri di wilayah neutral dan di belakang pintu tertutup, dan dengan bendera dan lagu Rusia diharamkan.

Langkah-langkah itu ditolak sebagai “tidak boleh diterima sama sekali” oleh presiden FA Poland, Cezary Kulesza, yang menambah bahawa Poland tidak akan bermain menentang Rusia, “tidak kira apa nama pasukan itu.”

Sweden dan Czech juga berkata mereka tidak akan menentang pasukan Rusia.

RFU mempersoalkan motif mereka.

Baca Lagi | Rusia untuk merayu ke mahkamah sukan terhadap larangan Piala Dunia

“Keputusan untuk menarik balik pasukan kebangsaan daripada kelayakan ke Piala Dunia 2022 dibuat di bawah tekanan daripada pesaing langsung dalam play-off, yang melanggar prinsip sukan dan peraturan permainan adil.”

Rusia sepatutnya menentang Belanda, Sweden dan Switzerland dalam kumpulan mereka pada kejohanan Eropah wanita di England pada Julai.

Read Previous

Rusia menyekat Facebook

Read Next

PBB melantik bekas hakim tertinggi Malaysia Richard Malanjum sebagai ombudsman kepada Majlis Keselamatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here