The Malaysia Post

Aaron-Wooi Yik masih mempunyai jalan yang panjang untuk mencapai lebih banyak kejayaan

aaron chia

Credits: victorsport

Pemain beregu beregu lelaki negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik masih mempunyai jalan yang panjang walaupun berjaya merangkul pingat gangsa pada Sukan Olimpik Tokyo 2020 pada hari Sabtu (31 Julai).

Ketua jurulatih beregu lelaki, Flandy Limpele, yang enggan terbawa-bawa dengan kejayaannya, mengatakan ini kerana pasangan itu masih mempunyai banyak pekerjaan yang harus dilakukan jika mereka ingin mencapai lebih banyak kejayaan.

“Aaron-Wooi Yi masih muda dan mempunyai prospek yang cerah tetapi mereka harus berusaha keras dan berlatih lebih keras, meningkatkan prestasi mereka di gelanggang, termasuk kekuatan, kepantasan dan ketahanan mereka, kerana ini adalah tiga aspek yang kami dapati mereka kurang jika dibandingkan dengan pasangan beregu dari Taiwan dan China di Olimpik Tokyo, “katanya pada sidang media maya hari ini.

Aaron-Wooi Yik bangkit dari kekalahan pada perlawanan pertama untuk merebut gangsa dengan pilihan kedua dari Indonesia, Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan 17-21, 21-17, 21-14 dalam pertembungan 52 minit yang mencengkam Sabtu (31 Julai).

Mengulas prestasi mereka, jurulatih berusia 47 tahun itu, yang bangga dengan pencapaian mereka, mengatakan bahawa dia tahu mereka boleh memenangi pingat apabila memberikan prestasi yang lebih baik pada perlawanan kedua sebelum mendominasi ketiga untuk menenggelamkan pemain Indonesia.

Flandy, yang juga memenangi pingat gangsa Olimpik untuk Indonesia bersama Eng Hian pada edisi Athens 2004, mengatakan dia optimis bahawa Aaron-Wooi Yik akan dapat memenangi pingat di Jepun kerana pasangan itu menjalani latihan dan persiapan yang hanya mungkin digambarkan sebagai luar biasa.

Sementara itu, pengarah jurulatih Persatuan Badminton Malaysia (BAM) Wong Choong Hann mengatakan bahawa keinginannya sekarang adalah untuk melihat para pemain mencapai tahap yang lebih tinggi di Paris 2024.

Olympian tiga kali (Sydney 2000, Athens 2004 dan Beijing 2008), yang mengakui bahawa dia bimbang mereka akan pulang dengan tangan kosong pada satu ketika, kini dapat menarik nafas lega setelah Aaron-Wooi Yik berjaya memenuhi sasaran BAM untuk sekurang-kurangnya membawa pulang pingat dari Sukan Olimpik Tokyo.

Choong Hann juga berharap dapat melihat Malaysia mempunyai dua wakil masing-masing dalam setiap kategori, terutama dalam acara perseorangan dan beregu lelaki, untuk Sukan Paris 2024 berbanding hanya satu wakil untuk setiap kategori di Olimpik Tokyo.

Baca Lagi | Pemain badminton Malaysia maraih kegembiraan dan kesedihan pada Hari Tujuh

“Kami pasti akan bekerja lebih keras serta menyusun semula sasaran dan rancangan kami untuk terus maju dalam tiga tahun akan datang,” katanya.

Dia juga percaya bahawa tanaman shuttle sekarang, yang dipimpin oleh juara All England 2021, Lee Zii Jia, telah matang dan berpeluang lebih baik akhirnya memenangi emas Olimpik yang sukar difahami.

Read Previous

Pengulas Yunani di Olimpik dipecat kerana komen rasis

Read Next

Anggota parlimen pembangkang berkumpul di Dataran Merdeka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here