The Malaysia Post

Pemain badminton Malaysia maraih kegembiraan dan kesedihan pada Hari Tujuh

Lee Zii Jia

Credits: straitstimes

Ini adalah hari keberuntungan bagi kontinjen Malaysia, terutama kem badminton, pada Hari Tujuh Sukan Olimpik Tokyo 2020 hari ini.

Terdapat kegembiraan di pagi hari ketika pemain beregu beregu lelaki negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik akhirnya mendapat tempat teratas dan pemain nombor satu dunia Kevin Sanjaya Sukamuljo-Marcus Fernaldi Gideon dari Indonesia untuk melangkah ke separuh akhir dengan bergaya.

Pemain nombor sembilan dunia Aaron-Wooi Yik membuat persembahan kelas master untuk menundukkan pemain Indonesia 21-14, 21-17 hanya dalam 33 minit di Musashino Forest Sport Plaza di sini.

Ini adalah kemenangan pertama rakyat Malaysia ke atas Indonesia dalam lapan pertemuan sejak pertemuan pertama mereka di Terbuka Malaysia 2018. Kedua-dua pasangan terakhir bertemu di All England 2020, dengan Aaron-Wooi Yik kalah 17-21,19-21.

Aaron-Wooi Yik yang tidak bertanding, yang membuat debut Olimpik mereka di sini, akan bertemu pasangan nombor enam dunia China, Li Jun Hui-Liu Yu Chen dalam empat terakhir esok.

Namun, menjelang petang hari ini, kegelapan turun di kem kebangsaan ketika pemain perseorangan lelaki Lee Zii Jia, yang merupakan salah satu yang dihantarkan untuk menyampaikan emas Olimpik pertama di Malaysia, bertempur dalam pusingan ke-16.

Zii Jia, yang berada dalam bentuk yang luar biasa dalam permainan pertama, tidak dapat mengekalkan rentaknya dan jatuh 21-18, 19-21, 5-21 kepada pemenang emas Olimpik Rio 2016, Chen Long dari China.

Sementara itu, pelayar negara Nuraisyah Jamil dan Juni Karimah Noor Jamali menghasilkan permulaan yang lebih baik pada hari kedua acara 470 wanita wanita tetapi masih menduduki tempat ke-18 dalam Perlumbaan Tiga dan ke-20 dalam Perlumbaan Empat di Pelabuhan Kapal Pesiar Enoshima hari ini.

Baca Lagi | Harapan diberikan untuk atlet Malaysia di Olimpik Tokyo

Rakyat Malaysia, yang membuat penampilan sulung Olimpik, kini memperoleh 52 mata bersih selepas empat perlumbaan sementara pelayar Poland, Agnieszka Skrzypulec-Jolanta Ogar mendahului kedudukan dengan empat mata bersih.

Read Previous

Vietnam mengetatkan pengekangan Covid kerana kes terus meningkat

Read Next

Agong mengatakan belum meluluskan pembatalan Ordinan Darurat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here