The Malaysia Post

Harapan diberikan untuk atlet Malaysia di Olimpik Tokyo

Atlet Malaysia yang memburu emas Sukan Olimpik pertama di Tokyo harus bergelut dengan cabaran masing-masing dalam sukan badminton, berbasikal trek dan menyelam, ketiga sukan Malaysia itu mendapat kejayaan.

Bekas Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Seri Zolkples Embong berkata walaupun Malaysia telah menunjukkan prestasi yang baik dalam ketiga sukan ini termasuk di Sukan Olimpik yang lalu, Tokyo 2020 menimbulkan cabaran unik bagi para atlet.

Namun, jika dilihat dari kekangan yang disebabkan oleh Covid-19 yang dihadapi oleh para atlet menjelang temasya tersebut, Zolkples merasakan bahawa pelumba basikal trek, Datuk Mohd Azizulhasni Awang adalah prospek terbaik Malaysia untuk merebut emas.

Dia mengatakan bahawa di Tokyo, Mohd Azizulhasni, 33, mempunyai peluang yang lebih baik untuk menang di keirin daripada acara pecut tetapi juara keirin dunia 2017 masih akan menghadapi sukar untuk menentang Jason Kenny dari Britain, yang memiliki enam emas Olimpik di bawah ikat pinggang.

Zolkples berkata, Kenny, juara keirin dan pecut dalam Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, mempunyai motivasi tambahan untuk unggul di Tokyo ketika dia berusaha memecahkan rekod enam emas yang dia bagikan dengan legenda berbasikal trek Great Britain, Chris Hoy.

“Kita juga tidak boleh lupa bahawa pelumba dari Australia, Belanda, Perancis dan New Zealand dapat menjadi pesaing pingat. Jadi, itu tidak mudah tetapi tidak mustahil, ”katanya kepada Bernama hari ini.

Oleh kerana dilaporkan bahawa Mohd Azizulhasni akan menunggang basikal yang sangat mahal, orang-orang akan dengan sabar menunggu untuk melihat apakah itu bernilai pelaburan, kata Zolkples, yang berharap Malaysia dapat meningkatkan prestasi terbaik dari empat perak dan perunggu yang dicapai di Rio 2016.

Mohd Azizulhasni, pemenang pingat gangsa keirin di Rio, akan menunggang basikal WX-R Vorteq, hasil projek penyelidikan dan pembangunan bernilai RM13 juta antara Institut Sukan Negara (ISN) dan TOTALSIM Ltd dari United Kingdom.

Pada hari Isnin, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican menetapkan sasaran tiga pingat termasuk emas untuk kontinjen Malaysia, dengan badminton, trek berbasikal dan menyelam menjadi prospek pingat.

Mengenai sukan badminton, Zolkples mengatakan bahawa pandemi Covid-19 telah mempengaruhi penyertaan pemain Malaysia dalam pertandingan antarabangsa sementara kekurangan maklumat mengenai bentuk pasukan China ketika ini akan terbukti mencabar bagi rakyat Malaysia di Tokyo.

Menyedari bahawa juara Seluruh England Lee Zii Jia adalah harapan pingat emas utama Malaysia dalam sukan badminton, Zolkples mengatakan pemain berusia 23 tahun itu boleh diharapkan untuk diuji teruk di Tokyo.

“Kita semua teruja dengan Zii Jia kerana dia memenangi All England, tetapi kita tidak boleh lupa bahawa kejuaraan yang dimenanginya menjelang Sukan Olimpik tidak mempunyai penyertaan banyak pemain teratas di dunia, terutama dari China . Jadi kita tidak tahu kekuatan sebenar mereka, ”tambahnya.

Baca Lagi | Pakatan mahukan pembentangan parlimen untuk pendidikan

Zolkples mengatakan tugas berat Zii Jia di Tokyo akan bermula di peringkat kumpulan sendiri kerana dia harus menghadapi Brice Leverdez dari Perancis, pemain yang tidak boleh dipandang ringan kerana dia pernah mengalahkan Datuk Lee Chong Wei yang hebat sebelumnya.

Dia mengatakan penyelam Malaysia juga menghadapi masalah yang sama dengan kekurangan pertandingan antarabangsa, dan peluang terbaik mereka adalah dalam acara yang diselaraskan.

Read Previous

Pereka designer menawarkan kelas virtual hanya RM1

Read Next

China mengatakan WHO merancang untuk mengaudit makmal di Covid origins probe ‘sombong’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.