The Malaysia Post

Pakatan mahukan pembentangan parlimen untuk pendidikan

Kementerian Pengajian Tinggi

Credits: wikimedia

Rancangan Kementerian Pendidikan (KPM) dan Kementerian Pengajian Tinggi (KKM) agar pelajar negara itu menghadapi Covid-19 mesti dibentangkan dalam mesyuarat khas parlimen mengenai isu-isu berkaitan wabak minggu depan, kata panel Pakatan Harapan (PH) .

Jawatankuasa Pendidikan PH (JKPPH) juga menyatakan kekecewaannya hari ini kerana pekeliling Setiausaha Parlimen mengenai mesyuarat khas itu tidak memasukkan pendidikan dalam agenda.

Ia mengatakan ini tidak dapat diterima kerana rancangan pemerintah untuk mendidik generasi muda negara dalam wabak itu harus diberitahu kepada masyarakat.

“Pertemuan (khusus) ini sangat penting bagi rakyat, melalui anggota parlemen mereka, untuk mengetahui rencana pemerintah mengenai masalah pendidikan melalui presentasi yang melaporkan situasi sistem pendidikan negara saat ini, dan rencana yang telah disusun oleh KPM dan KKM. 

“JKPPH juga berpendapat bahawa isu-isu mengenai pendidikan, sama ada mengenai sekolah atau universiti semasa wabak Covid-19, sama pentingnya dengan masalah kesihatan, keselamatan, dan ekonomi, dan harus dibahas sebagai agenda dalam sidang yang akan datang , ”Kata jawatankuasa itu dalam satu kenyataan.

Ia kemudian membuat dua cadangan kepada pemerintah, yang pertama untuk KPM dan KKM dimasukkan sebagai sebahagian agenda persidangan kementerian untuk memberitahu rakyat mengenai rancangan mereka untuk masa depan.

Yang berikutnya adalah agar penggubal undang-undang persekutuan diberi peluang untuk membincangkan dan membahaskan cadangan kementerian untuk bidang pendidikan di bawah kawalan mereka.

Jawatankuasa itu menegaskan bahawa kepercayaan rakyat Malaysia terhadap pemerintah semakin menurun, yang menurutnya sebahagiannya disebabkan oleh kurangnya arah arahan kedua kementerian dalam menguruskan sistem pendidikan negara.

“Ketiadaan pembentangan dari dua kementerian ini dalam mesyuarat khas Parlimen hanya akan mengukuhkan pandangan ini,” tambah mereka.

Kenyataan itu ditandatangani oleh bekas menteri pendidikan Maszlee Malik, bekas timbalannya Teoh Nie Ching, Ahli Parlimen Setiawangsa Nik Nazmi Nik Ahmad, Ahli Parlimen Tamping Datuk Hasan Bahrom, Ahli Parlimen Sekijang Natrah Ismail, Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim Chee Keong, dan Ahli Parlimen Tangga Batu, Rusnah Aluai .

Pejabat Perdana Menteri (PMO) mengumumkan pada 5 Julai bahawa kerajaan telah bersetuju untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk mengadakan mesyuarat khas lima hari Dewan Rakyat dari 26 hingga 29 Julai dan 2 Ogos, dan selama tiga hari di Dewan Negara dari 3 Ogos hingga 5 Ogos.

PMO mengatakan bahawa pertemuan khas itu adalah untuk memberi penjelasan kepada Anggota Parlimen mengenai Rancangan Pemulihan Nasional serta untuk meminda semua undang-undang dan peraturan yang diperlukan untuk memungkinkan sidang Parlimen hibrid, dan dengan proklamasi ketetapan Darurat dan Darurat akan dibentangkan di depan Parlimen.

Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Mohd Rashid Hasnon sejak itu mengatakan bahawa ada cadangan untuk maksimum 80 Ahli Parlimen yang dibenarkan pada satu masa di Dewan Rakyat semasa sidang khas itu.

Baca Lagi | Milwaukee Bucks memenangi NBA Finals, menghapuskan kemarau 50 tahun

Mohd Rashid berkata, jawatankuasa Dewan Rakyat telah mencadangkan had ini, dan ketua parti politik akan membincangkan hal ini dengan keputusan yang dijangkakan segera setelah ada sekitar satu minggu sebelum Dewan Rakyat bersidang mulai 26 Julai.

Read Previous

Milwaukee Bucks memenangi NBA Finals, menghapuskan kemarau 50 tahun

Read Next

BioNTech menghasilkan 10 kali lebih banyak antibodi daripada Sinovac China

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here