The Malaysia Post

BioNTech menghasilkan 10 kali lebih banyak antibodi daripada Sinovac China

BioNTech

Credits: static

Orang yang menerima vaksin coronavirus BioNTech mempunyai sepuluh kali ganda jumlah antibodi daripada yang diberikan Sinovac China, sebuah kajian di Hong Kong telah menunjukkan, menambah data mengenai keberkesanan jab yang berbeza.

Penyelidikan University of Hong Kong (HKU), berdasarkan kajian terhadap 1.442 pekerja penjagaan kesihatan, diterbitkan di Lancet Microbe pada hari Khamis.

Para penyelidik mengatakan bahawa antibodi bukan satu-satunya ukuran kejayaan vaksin dalam memerangi penyakit tertentu.

Tetapi mereka memberi amaran bahawa “perbezaan kepekatan antibodi peneutralan yang dikenal pasti dalam kajian kami dapat diterjemahkan menjadi perbezaan yang besar dalam keberkesanan vaksin”.

Mereka yang menerima Sinovac mempunyai tahap antibodi “serupa atau lebih rendah” dengan yang dilihat pada pesakit yang berjaya menangkap dan berjaya melawan penyakit ini.

Kajian ini menambah bukti yang semakin meningkat bahawa vaksin menggunakan teknologi mRNA perintis – seperti BioNTech dan Moderna – menawarkan perlindungan yang lebih baik terhadap coronavirus dan variannya yang dikembangkan oleh kaedah yang lebih tradisional seperti menggunakan bahagian virus yang tidak aktif.

Vaksin tradisional lebih murah untuk dihasilkan dan kurang rumit untuk diangkut dan disimpan, menjadikannya alat penting untuk memerangi wabak di negara-negara yang kurang kaya.

Ahli epidemiologi Ben Cowling, salah seorang penulis laporan itu, mengatakan bahawa orang harus tetap diberi vaksin dengan Sinovac jika tidak ada pilihan lain kerana beberapa perlindungan selalu lebih baik daripada tidak ada.

“Jangan biarkan yang sempurna menjadi musuh kebaikan,” katanya kepada AFP.

“Jelas lebih baik pergi dan diberi vaksin dengan vaksin yang tidak aktif daripada menunggu dan tidak mendapat vaksin,” tambahnya.

“Banyak, banyak nyawa telah diselamatkan oleh vaksin yang tidak aktif.”

Para penyelidik mengatakan data mereka mencadangkan “strategi alternatif” seperti tembakan penggalak sebelumnya mungkin diperlukan untuk meningkatkan perlindungan bagi mereka yang telah menerima Sinovac.

Cowling mengatakan kapan harus memberikan penggalakan akan menjadi fasa seterusnya dalam kajian berterusan mereka.

“Keutamaannya adalah pendorong bagi orang yang menerima Sinovac sementara pendorong untuk orang yang awalnya menerima BioNTech mungkin tidak begitu mendesak,” katanya. 

Read Previous

Pakatan mahukan pembentangan parlimen untuk pendidikan

Read Next

Ahli politik Myanmar yang dipenjarakan mati akibat Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here