The Malaysia Post

Ahli politik Myanmar yang dipenjarakan mati akibat Covid-19

Ahli politik Myanmar, Nyan Win, penasihat kanan pemimpin yang digulingkan Aung San Suu Kyi, meninggal dunia di hospital semalam setelah dijangkiti Covid-19 di penjara, kata pihaknya, ketika negara Asia Tenggara itu berjuang dengan peningkatan infeksi yang eksponensial.

Nyan Win, 78, yang telah ditahan di penjara Insein Yangon setelah ditangkap ketika tentera merebut kuasa pada 1 Februari, dipindahkan ke hospital minggu lalu, kata Liga Nasional untuk Demokrasi (NLD) dalam satu kenyataan.

“Kami berjanji untuk terus memperjuangkan tugas kami yang belum selesai, untuk mengakhiri kediktatoran di negara ini dan untuk mewujudkan Kesatuan Demokratik Persekutuan,” kata pernyataan NLD, yang mengucapkan takziah kepada keluarga seorang lelaki yang pernah menjadi peguam dan jurucakap parti Suu Kyi.

Pasukan maklumat Majlis Pentadbiran Negeri yang dipimpin tentera mengatakan penjara telah dilengkapi untuk merawat pesakit coronavirus.

Ia juga mengatakan dalam satu kenyataan bahawa Nyan Win meninggal dunia akibat penyakit diabetes dan darah tinggi, dan menambah bahawa 375 tahanan telah dijangkiti Covid-19 dengan enam orang mati sebelum Nyan Win.

Usaha Myanmar untuk menahan jangkitan Covid-19 telah dilanda kekacauan akibat kekacauan sejak tentera merampas kekuasaan dari pemerintah terpilih Suu Kyi.

Menurut kementerian kesihatan yang dikendalikan oleh tentera, hanya sekitar 1.6 juta orang yang diberi vaksin daripada 54 juta penduduk, lapor media negeri.

Global New Light of Myanmar melaporkan kira-kira 750,000 dos vaksin Cina akan tiba pada hari Khamis dan lebih banyak pada hari-hari berikutnya, kerana kementerian meramalkan separuh daripada populasi akan diinokulasi tahun ini.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan dalam sebuah laporan pada hari Isnin bahwa mereka meningkatkan upaya untuk memerangi “lonjakan yang membimbangkan” dalam kes-kes Covid-19 dan mengharapkan Myanmar menerima cukup vaksin melalui fasilitas Covax tahun ini untuk 20 persen penduduk.

Myanmar mencatatkan 281 kematian Covid-19 pada hari Isnin, dan 5,189 jangkitan baru, MRTV Televisyen yang dikendalikan oleh kerajaan melaporkan, memetik angka kementerian kesihatan.

Tetapi pegawai perubatan dan pengebumian mengatakan bahawa jumlah sebenar jauh lebih tinggi daripada angka pemerintah tentera dan krematorium yang berlebihan.

Read Previous

BioNTech menghasilkan 10 kali lebih banyak antibodi daripada Sinovac China

Read Next

Pereka designer menawarkan kelas virtual hanya RM1

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.