The Malaysia Post

Pereka designer menawarkan kelas virtual hanya RM1

Pereka kanan Zainal Abidin Abdul Rahman, 72, tidak membiarkan usianya menghalang pelajar dengan projek reka bentuk mereka di tengah-tengah Covid-19.

Zainal Abidin, bekas pensyarah reka bentuk Universiti Teknologi Kreatif LimKokWing, ingin berkongsi cintanya terhadap reka bentuk kepada pelajar yang bergelut dengan pembelajaran dalam talian melalui kelas bimbingannya yang bernilai RM1.

Tujuannya adalah untuk menjangkau seberapa banyak pelajar dari peringkat diploma hingga tahap Doktor Falsafah dengan kerja kursus dan tesis mereka.

Setakat ini, seramai 45 pelajar telah menunjukkan minatnya di kelasnya sementara lapan daripadanya termasuk beberapa pelajar master telah mengadakan sesi dalam talian dengannya.

Dia mengatakan bahawa keberkesanan setiap projek reka bentuk adalah melalui pelajaran fizikal di mana guru dapat melihat kemajuan pelajar dan memberikan maklum balas segera.

“Memiliki guru di sisimu adalah penting sebagai pelajar reka bentuk agar dia dapat memperbaiki kesalahanmu dan memerhatikan pekerjaanmu.

“Tetapi dengan wabak itu, semuanya telah berubah dalam talian dan saya perhatikan sebilangan pelajar tidak berminat untuk menghasilkan karya mereka dengan kemampuan terbaik.”

“Seorang pelajar yang meminta bimbingan dari saya menunjukkan lakarannya dan jauh dari jangkaan.

Dia menambah bahawa walaupun pelajar itu tidak mengerti konsep yang diajar di kelas dalam talian universiti, dia berjaya meminta pertolongan daripadanya dan akan menunjukkan reka bentuk barunya.

Selain daripada pelajar tersebut, seorang guru sekolah dan juga penjual bunga telah menghampirinya secara dalam talian untuk meminta maklum balasnya untuk menjana idea dan cara membuat reka bentuk bunga lain.

Ditanya mengapa dia menawarkan kelas murah, pereka senior itu mengatakan bahawa yang dia mahukan adalah untuk berkongsi kemahiran, pengalaman dan pengetahuannya kepada orang-orang muda tanpa mengira keuntungan.

Dengan banyak penguncian yang dikenakan, dia menambahkan bahawa banyak pelajar tidak dapat meninggalkan kediaman mereka untuk bertemu dengan orang dari industri, dan dia ingin menghubungkan pelajar dengan pemimpin industri.

“Saya mempunyai lebih dari 40 tahun pengalaman dalam reka bentuk dan bayangkan jika orang yang pernah bekerja dengan saya juga dapat membantu pelajar universiti dengan projek mereka, seberapa berjaya kerjasama itu?

“Menghubungkan pelajar dengan pemimpin industri yang tepat untuk mendapatkan maklum balas penting adalah penting untuk pertumbuhan mereka sebagai pereka masa depan.”

Sebagai seseorang yang bangga dengan pekerjaannya, Zainal Abidin mengatakan bahawa pelajar perlu diberi motivasi tambahan untuk menggunakan dan mempelajari pelbagai alat dalam talian.

“Seseorang perlu mendedikasikan masa mereka untuk pelajar mereka dan meluangkan masa untuk belajar pelbagai alat dalam talian.

“Walaupun bagi saya, pada usia saya, saya masih belajar bagaimana menggunakan pelbagai platform dalam talian dan panggilan video tetapi mungkin dan cinta saya terhadap reka bentuk mendorong saya mempelajari semua alat ini,” katanya.

Read Previous

Ahli politik Myanmar yang dipenjarakan mati akibat Covid-19

Read Next

Harapan diberikan untuk atlet Malaysia di Olimpik Tokyo

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.