The Malaysia Post

Laporan: Kerajaan Pahang saman aktivis alam sekitar kerana memfitnah isu pembalakan

Kerajaan negeri Pahang telah menghukum presiden kumpulan alam sekitar Peka Shariffa Sabrina Syed Akil dengan saman fitnah berhubung kenyataannya mengenai aktiviti pembalakan di negeri itu.

Malaysiakini melaporkan bahawa ini adalah tindakan susulan daripada surat tuntutan negeri supaya dia membayar pampasan RM1 juta dan permohonan maaf atas komen yang dia hantar di laman Facebooknya dan semasa wawancara dengan akhbar harian tempatan.

Di bawah undang-undang, tindakan sivil boleh dikenakan di mahkamah jika penerima surat undang-undang itu didakwa gagal mematuhi tuntutannya.

Menurut salinan kertas kausa yang dilihat oleh Malaysiakini, saman sivil itu difailkan di Mahkamah Tinggi Temerloh pada 7 April.

Kerajaan Pahang mendakwa Sabrina membuat kenyataan berunsur fitnah di laman Facebooknya pada 29 dan 30 Disember tahun lalu, serta semasa wawancaranya dengan Sinar Harian pada 12 Jan tahun ini.

Pentadbiran negeri mendakwa kenyataannya menyindir bahawa banjir yang melanda Pahang akhir tahun lepas berpunca daripada pembalakan yang berleluasa.

“Plaintif seterusnya merayu bahawa kata-kata fitnah dalam penerbitan pertama, kedua dan ketiga secara keseluruhannya mengandungi dakwaan palsu dan tidak berasas serta menimbulkan fitnah yang serius terhadap reputasi dan nama baik plaintif sebagai kerajaan negeri yang bertanggungjawab dan berwibawa dalam membangunkan negeri Pahang serta menerajui pembangunan ekonomi negeri Pahang, serta menjaga kemakmuran dan/atau keselamatan dan/atau keamanan rakyat Pahang khususnya,” dakwa kerajaan Pahang seperti dilaporkan Malaysiakini .

Sementara itu, dalam kenyataan pembelaan Shariffa yang difailkan pada 23 Mei, pencinta alam sekitar itu membalas bahawa kerajaan negeri tidak boleh difitnah dan tindakannya harus terbuka kepada kritikan daripada rakyat.

Baca Lagi | Laporan: Kerajaan Pahang saman aktivis alam sekitar kerana memfitnah isu pembalakan

Beliau menegaskan bahawa kenyataannya adalah komen yang adil kerana ia boleh dibuat secara jujur dan munasabah oleh mana-mana orang yang berfikiran adil berdasarkan fakta sebenar, selaras dengan hak kebebasan bersuara dan bersuara di bawah Perkara 10(1)(a) Persekutuan Perlembagaan.

Read Previous

EU menyokong ‘impian Eropah’ Ukraine apabila Rusia memotong bekalan gas

Read Next

Anthony Loke memulakan misi untuk membakar semula rakyat Malaysia untuk PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.