The Malaysia Post

EU menyokong ‘impian Eropah’ Ukraine apabila Rusia memotong bekalan gas

oleh Dave Clark bersama Anna Malpas di Donbas Eropah menghantar simbol solidariti yang kuat dengan Ukraine semalam apabila Brussels menyokong bidaan Kyiv untuk status calon EU – keputusan Presiden Rusia Vladimir Putin berkata beliau “tidak menentang”.

Dengan sokongan Suruhanjaya Eropah, Ukraine boleh menyertai senarai negara yang bersaing untuk menjadi ahli seawal minggu depan, apabila pemimpin negara anggota bertemu di sidang kemuncak Brussels mereka.

Kesemua 27 pemimpin perlu bersetuju dengan pencalonan itu, tetapi ketua anggota terbesar blok itu – Perancis, Jerman dan Itali – memberikan sokongan penuh kepada idea itu pada Khamis, dalam lawatan ke pinggir bandar Kyiv yang dilanda perang.

Semalam, Suruhanjaya Eropah memberikan sokongan rasmi kepada bidaan itu, dan ketua EU Ursula von der Leyen menjelaskan pendiriannya dengan memakai jaket menarik dalam warna kebangsaan Ukraine.

“Kita semua tahu bahawa rakyat Ukraine bersedia untuk mati demi perspektif Eropah. Kami mahu mereka tinggal bersama kami untuk impian Eropah,” katanya.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky segera mengalu-alukan keputusan itu sebagai “langkah pertama dalam laluan keahlian EU yang pasti akan membawa kemenangan kita lebih dekat”.

Beliau berkata beliau menjangkakan bahawa pemimpin EU akan memberikan Ukraine “keputusan positif” pada sidang kemuncak 23-24 Jun.

Putin berkata Rusia “tiada apa-apa menentang” Ukraine menyertai EU, berkata ia adalah “keputusan berdaulat mereka untuk menyertai kesatuan ekonomi atau tidak” – tidak seperti risiko keselamatan yang dilihatnya semasa Kyiv menyertai Nato.

Tetapi dia berkata keahlian Kesatuan Eropah akan menjadikan Ukraine sebagai “separuh jajahan” Barat.

Rusia sebelum ini berkata Barat “memanipulasi” Ukraine dengan janji integrasi.

Ketika Brussels meraikan kejayaan mereka, Perdana Menteri Britain, Boris Johnson kembali ke Kyiv untuk lawatan kedua sejak pencerobohan Rusia pada 24 Februari.

Downing Street berkata Johnson menawarkan untuk melancarkan operasi latihan utama untuk pasukan Ukraine, untuk melatih sehingga 10,000 askar setiap 120 hari dan “mengubah persamaan perang”.

Setiap askar Ukraine akan menghabiskan tiga minggu dalam kursus latihan British, mempelajari taktik pertempuran, kemahiran perubatan asas, keselamatan siber dan taktik balas letupan.

Pengeboman Rusia

Sebaik sahaja Ukraine menyertai senarai calon EU – bersama beberapa negara di Balkan barat – ia masih boleh mengambil masa bertahun-tahun untuk memenuhi semua keperluan keahlian rasmi, walaupun Kyiv menang dalam perang.

“Ukraine harus dialu-alukan sebagai negara calon – ini berdasarkan pemahaman bahawa kerja yang baik telah dilakukan tetapi kerja penting juga masih perlu dilakukan,” kata von der Leyen.

Dalam pada itu, pertempuran berterusan, dengan tentera Rusia mengebom poket penentangan Ukraine di barisan hadapan Severodonetsk, termasuk orang awam yang bersembunyi di loji kimia di bandar timur Ukraine.

Empat orang awam maut dan enam cedera semalam dalam pengeboman Rusia di wilayah Donetsk Donbas, kata gabenor Pavlo Kyrylenko di Telegram.

Pegawai kanan pertahanan Ukraine yang ditemu bual oleh majalah Pertahanan Nasional di AS memberi gambaran tentang kerugian besar yang dialami negara mereka dari segi peralatan dalam pertempuran dengan Rusia.

“Setakat hari ini, kami mempunyai kira-kira 30 hingga 40, kadangkala sehingga 50 peratus kehilangan peralatan akibat pertempuran aktif. Jadi, kami telah kehilangan kira-kira 50 peratus,” Brig. Jeneral Volodymyr Karpenko dipetik sebagai berkata.

“Kira-kira 1,300 kenderaan tempur infantri telah hilang, 400 kereta kebal, 700 sistem artileri,” katanya.

Moscow meningkatkan tekanan ke atas sekutu Barat, dengan mendadak mengurangkan aliran gas asli dalam saluran paipnya ke Eropah barat, menaikkan harga tenaga.

Pembekal rangkaian Perancis berkata ia tidak menerima sebarang gas Rusia melalui saluran paip dari Jerman sejak 15 Jun, dan Eni dari Itali berkata ia menjangkakan firma Rusia Gazprom akan mengurangkan separuh bekalannya semalam.

Beberapa negara Eropah, termasuk Itali dan Jerman, sangat bergantung kepada gas Rusia untuk keperluan tenaga mereka.

‘Sangat membimbangkan’

Berlin dan Rom telah menolak hujah Rusia bahawa isu teknikal telah menyebabkan kejatuhan bekalan, dengan alasan bahawa langkah Gazprom milik kerajaan adalah politik.

Tetapi Eropah barat sedang terik dalam gelombang haba dan harga tenaga sudah melambung tinggi, menambah inflasi dan tindakan perindustrian di beberapa ekonomi.

Keadaan ini, tentu saja, lebih ketara di Ukraine sendiri, di mana tentera Rusia telah menduduki kawasan selatan dan timur negara itu, termasuk sebahagian besar wilayah Donbas.

“Keadaan kemanusiaan di seluruh Ukraine – terutamanya di timur Donbas – amat membimbangkan dan terus merosot dengan cepat,” kata agensi kemanusiaan PBB, OCHA.

Ia “terutamanya membimbangkan di dalam dan sekitar Severodonetsk” – di mana pertempuran berdarah telah berlaku selama berminggu-minggu, kata badan itu.

Severodonetsk berada di wilayah Lugansk, di mana gabenor Sergiy Gaiday menggesa gencatan senjata, menyatakan beratus-ratus orang awam terperangkap dalam loji kimia Azot yang dikepung di bandar itu.

“Sekarang mustahil dan berbahaya dari segi fizikal untuk keluar dari loji kerana tembakan berterusan

dan bergaduh. Terdapat 568 orang di pusat perlindungan itu termasuk 38 kanak-kanak,” katanya.

Gaiday berkata awal minggu ini bahawa kira-kira 10,000 orang awam kekal di bandar itu, yang kebanyakannya dikawal oleh tentera Rusia.

Baca Lagi | EU menyokong ‘impian Eropah’ Ukraine apabila Rusia memotong bekalan gas

Sekurang-kurangnya dua orang terbunuh dan 20 cedera dalam serangan Rusia di kawasan perumahan di bandar Mykolaiv, selatan Ukraine, kata gabenor tempatan.

Secara berasingan, Zelensky mengumumkan penamatan perjalanan tanpa visa yang dinikmati oleh warga Rusia, yang kebanyakannya mempunyai saudara mara Ukraine, sejak Ukraine merdeka daripada Kesatuan Soviet pada 1991. — AFP

Read Previous

Mariah Carey, Eurythmics, Pharrell memasuki Dewan Kemasyhuran Penulis Lagu

Read Next

Laporan: Kerajaan Pahang saman aktivis alam sekitar kerana memfitnah isu pembalakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.