The Malaysia Post

Siasatan: Trump melancarkan gerombolan selepas VP menolak rancangan pilihan raya

Donald Trump menekan naib presidennya untuk menyertai rancangan haram untuk membatalkan pilihan raya AS 2020 dan menyesah kumpulan yang membahayakan nyawa timbalannya apabila dia menolak, kata penyiasat kongres dan bekas pembantu pentadbiran semalam.

Jawatankuasa Dewan yang menyiasat serangan tahun lalu ke atas Capitol AS memperincikan bagaimana bekas presiden itu memarahi Mike Pence kerana tidak mengikut skim itu yang kedua-duanya tahu sebagai menyalahi undang-undang — walaupun selepas diberitahu keganasan telah meletus ketika Kongres sedang bermesyuarat untuk mengesahkan kemenangan Joe Biden.

Pada pendengaran awam ketiganya terhadap pemberontakan 6 Januari 2021, panel itu memperincikan kempen tekanan “tidak henti-henti” oleh Trump terhadap Pence — sebagai asas konspirasi jenayah untuk mengekalkan presiden yang kalah itu dalam kuasa.

“Donald Trump mahu Mike Pence melakukan sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh naib presiden lain: bekas presiden itu mahu Pence menolak undi dan sama ada mengisytiharkan Trump sebagai pemenang atau menghantar semula undi ke negeri untuk dikira semula,” pengerusi panel Bennie Thompson berkata.

“Mike Pence berkata tidak. Dia menahan tekanan. Dia tahu itu haram. Dia tahu itu salah.” Peguam Trump John Eastman adalah arkitek plot “karut”, kata naib pengerusi jawatankuasa Liz Cheney, menolak skim itu secara agresif walaupun mengetahui ia menyalahi undang-undang.

Jawatankuasa itu menunjukkan keterangan daripada peguam umum Pence Greg Jacob berkata Eastman mengaku di hadapan Trump dua hari sebelum rusuhan bahawa rancangannya akan melanggar undang-undang persekutuan.

‘Dalam bahaya’

Trump yang terdesak telah meminta bantuan Pence selepas berpuluh-puluh cabaran undang-undang terhadap pilihan raya telah ditolak di mahkamah di seluruh negara.

Presiden yang dikalahkan itu menggunakan ucapan perhimpunan dan Twitter untuk memberi tekanan kuat terhadap timbalannya supaya menyalahgunakan kedudukannya sebagai presiden Dewan Negara dan menolak keputusan pilihan raya.

Ahli keluarga Trump berada di Pejabat Oval pada 6 Januari apabila Trump mengadakan panggilan telefon “panas” dengan Pence, menurut pemendapan anak perempuan pertama Ivanka Trump, yang disiarkan pada pendengaran.

Dia berkata Trump mengambil “nada berbeza” daripada yang dia dengar dia gunakan sebelum ini.

Nicholas Luna, bekas pembantu Trump, teringat dalam deposisinya sendiri: “Saya masih ingat mendengar perkataan ‘wimp.'”

Semasa perhimpunan “Stop the Steal” pada hari itu, Trump merujuk Pence berkali-kali ketika dia memberitahu penyokongnya untuk berarak di Capitol dan “berlawan seperti neraka.”

Ucapan asal Trump tidak menyebut Pence tetapi dia mencaci maki naib presidennya dalam satu tindakan yang dikatakan ahli jawatankuasa Demokrat Pete Aguilar membantu menghasut pemberontakan dan ancaman terhadap Pence.

Tetapi Pence menentang, mengeluarkan surat kepada Kongres mengatakan naib presiden tidak mempunyai “kuasa unilateral” untuk membatalkan kiraan pilihan raya.

Aguilar berkata seorang pemberi maklumat daripada neofascist Proud Boys memberitahu FBI kumpulan itu akan membunuh Pence jika diberi peluang.

Ahli kongres California itu berkata kumpulan perusuh yang menyerbu Capitol berada dalam jarak 40 kaki (12 meter) dari Pence dan “tidak membuat kesilapan tentang hakikat bahawa nyawa naib presiden berada dalam bahaya.”

‘Cukup menggelegar’

Ketua kakitangan Trump, Mark Meadows memberitahunya tentang keganasan yang meletus di Capitol tetapi presiden tetap menulis tweet bahawa Pence tidak mempunyai “keberanian” untuk membatalkan pilihan raya, pembantu memberitahu penyiasat dalam pemendapan yang dirakamkan video.

Sejurus selepas tweet itu, orang ramai di Capitol melonjak ke hadapan, kata jawatankuasa itu.

Orang ramai mengancam untuk menggantung Pence kerana gagal memberi kerjasama semasa mereka menyerbu Capitol, malah mendirikan tiang gantung di hadapan bangunan itu.

“Apa yang sanggup dikorbankan oleh bekas presiden itu – berpotensi menjadi naib presiden – untuk terus berkuasa adalah agak menggelegar,” kata Aguilar.

Panel itu menyiarkan klip video seorang perusuh yang mengatakan dia akan “mengheret orang melalui jalanan” jika Pence enggan membatalkan pilihan raya.

Jawatankuasa itu juga mendengar daripada hakim persekutuan yang telah bersara J Michael Luttig, yang memberi keterangan bahawa Amerika Syarikat akan terjerumus ke dalam “revolusi dalam krisis perlembagaan yang melumpuhkan” sekiranya Pence dilipat di bawah tekanan Trump.

Luttig, seorang sarjana undang-undang konservatif yang terkenal, telah menasihatkan Pence pada masa itu bahawa peranannya dalam mengawasi pengesahan pilihan raya adalah semata-mata upacara — dan bahawa dia tidak mempunyai kuasa untuk menentang keputusan itu.

“Tiada asas dalam perlembagaan atau undang-undang Amerika Syarikat sama sekali untuk teori yang dianuti oleh Encik Eastman. sama sekali. Tiada,” kata Luttig.

Baca Lagi | Siasatan: Trump melancarkan gerombolan selepas VP menolak rancangan pilihan raya

Trump bertindak balas terhadap perbicaraan itu dengan menuntut beliau menerima “masa yang sama” di gelombang udara untuk mengemukakan teori palsunya bahawa pilihan raya itu dicuri – tetapi penentang menegaskan bahawa dia tidak menerima jemputan jawatankuasa untuk memberi keterangan. — AFP

Read Previous

SUPP menerima enam laporan penipuan, mencari langkah pencegahan Bank Negara

Read Next

Sambil menjerit ‘bebaskan badan kehakiman’, ratusan peguam berkumpul berhampiran Parlimen untuk membantah serangan terhadap hakim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.