The Malaysia Post

Sambil menjerit ‘bebaskan badan kehakiman’, ratusan peguam berkumpul berhampiran Parlimen untuk membantah serangan terhadap hakim

Deputy Law Minister Mas Ermieyati Samsudin holding up the memorandum she received from Bar president Karen Cheah

Credits: freemalaysiatoday

Kira-kira 500 peguam berkumpul secara serentak berhampiran Parlimen pagi ini untuk membantah sekeras-kerasnya serangan ke atas hakim Mahkamah Rayuan baru-baru ini, yang dilihat sebagai usaha untuk menjatuhkan kebebasan badan kehakiman.

Dianjurkan oleh Badan Peguam Malaysia, bantahan hari ini dibuat di tengah-tengah kebimbangan yang semakin meningkat terhadap fitnah dalam talian yang berleluasa dilancarkan terhadap salah seorang hakim yang mendapati bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak bersalah menggelapkan dana daripada anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Presiden Badan Peguam Malaysia semasa Karen Cheah

berkata bantahan hari ini bertujuan untuk menghantar mesej lantang bahawa serangan itu harus diambil sebagai percubaan rahsia untuk menakutkan badan kehakiman dan menolak sabitan, dan tidak boleh dibiarkan.

Pada mulanya, peguam telah merancang untuk berarak secara aman ke Parlimen, bagaimanapun, polis enggan membenarkan mereka meneruskan, memetik Akta Perhimpunan Aman yang telah dipertikaikan dengan ketat.

Baca Lagi | Sambil menjerit ‘bebaskan badan kehakiman’, ratusan peguam berkumpul berhampiran Parlimen untuk membantah serangan terhadap hakim

Walaupun cubaan untuk berunding dengan pihak berkuasa untuk menarik balik sekatan, peguam masih dihalang daripada berarak. Seorang pegawai polis yang mengetuai rundingan itu berkata hanya 20 peguam akan dibenarkan berjalan ke Parlimen dari Padang Merbok.

Read Previous

Siasatan: Trump melancarkan gerombolan selepas VP menolak rancangan pilihan raya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here