The Malaysia Post

SUPP menerima enam laporan penipuan, mencari langkah pencegahan Bank Negara

Biro aduan awam Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) setakat ini menerima enam laporan berhubung penipuan membabitkan kerugian lebih RM100,000 sejak 10 Jun lalu.

Ketua bironya Milton Foo berkata langkah pencegahan perlu diambil oleh Bank Negara Malaysia (BNM) untuk mengarahkan semua bank dan institusi kewangan membekukan dan menyiasat pemegang akaun penerima atau keldai yang dilaporkan oleh mangsa.

“Daripada enam kes itu, kesemua mangsa telah melihat wang simpanan hasil titik peluh mereka dipindahkan ke dalam akaun bank keldai ini,” kata Foo pada sidang media di ibu pejabat parti di sini semalam.

Beliau berkata daripada enam kes yang diterima mereka, kerugian tertinggi kepada seorang mangsa ialah RM47,000, diikuti penipuan kad kredit yang menyebabkan mangsa kerugian RM8,000.

Foo, yang juga setiausaha Pusat Pemuda SUPP

berkata BNM juga perlu mengukuhkan prosedur dan kriteria bagi mana-mana individu yang ingin membuka akaun bank baharu dan juga mempunyai akaun bank baharu yang diaudit secara berkala.

“Ini bagi menghalang akaun bank baharu daripada menjadi akaun keldai untuk penipu,” katanya sambil memuji kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Mohd Kamarudin Md Din untuk menyenaraihitamkan mana-mana individu daripada membuka akaun bank baharu jika mereka didapati sebagai pemilik akaun keldai.

Mengenai peranan BNM dalam menangani isu ini, Foo mencadangkan bank pusat mengenakan penalti ke atas bank yang didapati bertanggungjawab mempunyai akaun keldai.

Beliau menegaskan bahawa BNM, bersama institusi kewangan dan agensi penguatkuasaan lain, harus menyelaraskan diri mereka untuk menyiasat kes tersebut dengan segera dan bersungguh-sungguh.

“Kami juga menggesa pihak berkuasa khususnya PDRM (Polis Diraja Malaysia) untuk mengikuti secara menyeluruh bagi mengesan akaun keldai akhir di mana wang disedut dan mengambil tindakan segera untuk mendakwa, bukan sahaja pemilik akaun keldai tetapi juga penipu,” kata Foo. .

Dalam satu nota lain, Foo turut mengingatkan orang ramai yang menjadi mangsa penipuan supaya memasukkan istilah “untuk siasatan polis” dalam laporan polis mereka bagi memberi kuasa kepada polis untuk menjalankan siasatan mereka.

Sementara itu, mengenai modus operandi penipu, beliau berkata kebanyakan mangsa ditipu apabila membuat transaksi di halaman gerbang pembayaran.

“Selepas mengisi butiran mereka di halaman, mangsa entah bagaimana tidak menerima sebarang Kod Kebenaran Transaksi (TAC),” kata Foo.

Sebaliknya, TAC dipercayai akan dimajukan kepada penipu di mana mereka akan segera menyedut wang daripada akaun simpanan mangsa.

“Mungkin pada masa kritikal ini, orang ramai harus mengehadkan jumlah wang yang boleh diurus niaga dalam talian,” kata Foo.

Baca Lagi | SUPP menerima enam laporan penipuan, mencari langkah pencegahan Bank Negara

Beliau menasihatkan pemegang akaun untuk menarik diri daripada transaksi dalam talian untuk akaun bank utama mereka atau menggunakan dua akaun bank, yang mana satu untuk simpanan dan satu lagi untuk transaksi dalam talian terhad. ― Pos Borneo

Read Previous

PM Ismail Sabri: Malaysia, Turki perkukuh kerjasama melalui perkongsian teknologi

Read Next

Siasatan: Trump melancarkan gerombolan selepas VP menolak rancangan pilihan raya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.