The Malaysia Post

Hakim menarik diri daripada mendengar bidaan peguam UK untuk mewakili Najib dalam rayuan akhir SRC

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh hari ini secara sukarela menarik diri daripada mendengar permohonan Queen’s Counsel, Jonathan Laidlaw yang berpangkalan di London untuk dibenarkan berlatih di sini bagi mengetuai pembelaan Datuk Seri Najib Razak dalam rayuan jenayah terakhir.

Walaupun tiada bantahan dibangkitkan terhadap beliau mendengar kes itu, Wan Ahmad Farid berkata beliau membuang dirinya untuk mengelakkan sebarang kritikan yang tidak perlu terhadap badan kehakiman, kerana peranannya sebagai ahli politik dan kerana ahli keluarga adalah ketua bahagian dalam parti Umno Najib.

Wan Ahmad Farid berkata adalah pengetahuan umum bahawa beliau pernah menjadi ahli politik yang aktif, ahli parlimen di Dewan Negara, dan anggota pentadbiran sebelum menjadi hakim.

Wan Ahmad Farid adalah bekas ahli Umno dan pernah menjadi timbalan menteri dalam negeri.

“Untuk rekod, pada malam sebelum saya naik ke bangku simpanan, saya telah meletak jawatan daripada parti politik yang pernah saya sertai. Dan saya mesti menambah bahawa, selepas mengangkat sumpah saya sebagai ahli badan kehakiman, satu-satunya tugas suci saya ialah memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan tanpa rasa takut atau pilih kasih.

“Bagaimanapun, saya juga perlu merekodkan bahawa salah seorang ahli keluarga terdekat saya adalah ahli politik yang sangat aktif dan ketua bahagian dalam parti politik yang sama dengan perayu saya,” katanya.

Sambil menegaskan pendekatannya sebagai hakim dalam memutuskan isu-isu di hadapannya sentiasa berlandaskan undang-undang yang tulen dan tegas serta mengikut preseden mahkamah lain sambil menolak sebarang unsur politik atau emosi, Wan Ahmad Farid berkata beliau tidak mahu sikap tidak berat sebelahnya menjadi dipanggil ke dalam keraguan.

“Ia akan mengundang kritikan yang tidak perlu yang akan menjejaskan integriti badan kehakiman,” katanya.

Wan Ahmad Farid menegaskan bahawa persepsi awam terhadap kebebasan badan kehakiman mestilah tidak boleh dicela dan bukan sesuatu yang boleh dipermainkan.

“Badan kehakiman yang bebas adalah hadiah berharga kepada mana-mana masyarakat. Apabila ia hilang, anarki memerintah. Oleh itu, kebebasan badan kehakiman mesti dipertahankan walau apa cara sekalipun,” katanya.

“Atas sebab-sebab yang dinyatakan sebelum ini, walaupun tiada permintaan dibuat oleh mana-mana pihak di sini, saya menarik diri daripada mendengar usul pemula ini,” katanya hari ini semasa pengurusan kes bagi permohonan itu.

Laidlaw memfailkan permohonan pada 31 Mei di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur untuk diterima di bawah Seksyen 18(1) Akta Profesion Undang-undang untuk menjalankan amalan di Malaysia kerana Najib mahu mengupahnya untuk rayuan terakhir JPP di Mahkamah Persekutuan, dengan mendakwa “memiliki kelayakan khas, pengalaman dan kepakaran yang tidak ada” dalam kalangan peguam di Malaysia.

Laidlaw ialah Queen’s Counsel di UK, istilah yang biasanya merujuk kepada peguam kanan di UK yang mengendalikan kes yang lebih kompleks.

Hari ini dijadualkan pengurusan kes permohonan Laidlaw di hadapan Wan Ahmad Farid.

Pada permulaan pengurusan kes, hakim telah bertanya sama ada mana-mana pihak mempunyai keraguan terhadapnya untuk terus mendengar kes itu.

Peguam Laidlaw Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah berkata beliau “sama sekali tidak mempunyai sebarang keraguan sama sekali” kerana beliau tidak mengetahui penglibatan hakim dalam mana-mana perkara atau kes berkaitan.

Datuk V. Sithambaram, ketua pendakwa dalam kes SRC yang hadir bagi pihak pendakwaan, kemudian berkata beliau perlu mengambil arahan daripada Jabatan Peguam Negara.

Datuk Bastian Vendargon yang mewakili Badan Peguam Malaysia juga berkata beliau perlu merujuk perkara ini kepada Majlis Peguam untuk mengambil pendirian, manakala Vivek Sukumaran yang mewakili Jawatankuasa Peguam Kuala Lumpur juga berkata beliau perlu merujuk isu ini kepada jawatankuasa peguam terlebih dahulu sebelum mengambil pendirian.

Walaupun tiada seorang pun daripada peguam ini hari ini membantahnya mengendalikan kes ini, Wan Ahmad Farid masih meneruskan untuk mengeluarkan dirinya daripada mendengar kes Laidlaw.

Susulan keputusan Wan Ahmad Farid menarik diri, beliau kemudiannya menyampaikan keputusannya kepada hakim pengurusan.

Selepas berehat sebentar, Wan Ahmad Farid berkata hakim pengurusan telah mendapatkan arahan daripada ketua hakim Malaya, yang telah mengarahkan agar kes ini dipindahkan untuk didengar oleh hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Kamal Md Shahid.

Kes ini kemudiannya dipindahkan untuk dibicarakan di hadapan Ahmad Kamal, yang segera menjalankan pengurusan kes dan yang kemudiannya menetapkan 6 Julai sebagai tarikh pendengaran permohonan Laidlaw.

Mahkamah Persekutuan dijadualkan mendengar rayuan JPP Najib dalam tempoh 10 hari dari 15 Ogos hingga 19 Ogos, dan dari 22 Ogos hingga 26 Ogos.

Rayuan SRC di Mahkamah Persekutuan ini akan menjadi rayuan terakhir yang boleh diteruskan oleh Najib, memandangkan sabitannya di Mahkamah Tinggi pada Julai 2020 dan rayuannya sebelum ini di Mahkamah Rayuan ditolak sebulat suara oleh panel tiga hakim pada 8 Disember, 2021.

Baca Lagi | Hakim menarik diri daripada mendengar bidaan peguam UK untuk mewakili Najib dalam rayuan akhir SRC

Najib pada 8 Disember 2021 memfailkan rayuan ke Mahkamah Persekutuan, dan ini adalah rayuan yang dijadualkan didengar oleh mahkamah tertinggi di Malaysia pada Ogos.

Menjelang perbicaraan rayuan terakhir pada Ogos, Najib juga pada 7 Jun memohon kepada Mahkamah Persekutuan untuk menambah

Read Previous

Pasangan selebriti Malaysia Aeril Zafrel, isteri Wawa Zainal dan rakan-rakan berbelanja dengan RM10,000 pengalaman Salt Bae di London (VIDEO)

Read Next

‘Prinsip dan cita-cita saya adalah sama dengan Bersatu’, kata Azmin sambil mengulangi komitmennya kepada parti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.