The Malaysia Post

‘Cendol’ di Makan Time, Kota Damansara: Antara yang terbaik di Lembah Klang

Keghairahan mendorong kita melakukan pelbagai perkara.

Dalam kes Daniel Chong, usaha selama dua tahun untuk menyempurnakan semangkuk cendol. Daripada membuat jeli dari awal hinggalah kepada ais cukur halus, santan dan sirap coklat manis.

Chong dan isterinya Terri Chew mengendalikan Makan Time, sebuah tempat yang terletak di tengah-tengah Kota Damansara.

Selama bertahun-tahun, kedua-duanya telah membina reputasi untuk menyajikan makanan yang dimasak dengan sepenuh hati.

Menu mereka berkisar tentang istimewa harian. Pengunjung tetap akan menunggu pengumuman hidangan sebelum minggu bermula untuk merancang perjalanan mereka ke sana.

Anda juga mempunyai menu kecil barangan biasa seperti nasi lemak, roti bakar, mi daging lembu dan laksa Siam.

Paling tinggi dalam senarai semua orang adalah ikonik kai see hor fun mereka, yang merupakan satu tanda ke arah warisan Ipoh Chong. Mangkuk rebusan ayam rebusan minyak udang oren terang yang digandingkan dengan mi licin hor fun, udang melenting dan ayam rebus dihidangkan secepat mungkin apabila ini muncul pada menu.

Percubaan Daniel Chong selama dua tahun telah membawa kepada semangkuk ‘cendol’ yang sangat baik ini

Apa yang menyertai kai see hor fun kerana satu lagi ikon yang wajib dimakan di sini ialah cendol mereka. Versi ini telah diperkenalkan semula awal tahun ini kerana Chong mengambil masa kira-kira dua tahun untuk memikirkan resipi untuk menyempurnakannya.

Cendol telah menjadi makanan ruji di kedai makan Chong Little Yum Yum sebelum ini. Sebelum ini dia akan membeli helai jeli hijau yang berada di atas ais cukur daripada pembekal.

Walau bagaimanapun, apabila mereka menukar formula untuk helai – mengakibatkan pengerasan jeli apabila diletakkan di atas ais cukur – dia memutuskan untuk bereksperimen dan menghasilkan versinya sendiri.

Memandangkan Makan Time dikendalikan oleh krew kecil di mana pasangan suami isteri itu bergaul sepenuhnya, Chong hanya boleh mengubahsuai resipi itu dalam masa lapangnya yang terhad.

Dengan setiap langkah yang diambil untuk membuat helai jeli hijau itu, dia terus mempelajari lebih lanjut – daripada jenis daun pandan yang dipilih dan juga cara mengacaunya.

Ekstrak pandan yang paling penting diperbuat daripada daun pandan hijau gelap yang gebu

Dalam demonstrasi untuk Malay Mail, ia bermula daripada ekstrak pandan. Dia mendapatkan daun pandan – lebih baik daun pandan besar yang ditanam di bawah sinar matahari – di mana harumannya jelas.

Semasa musim hujan, daun yang gemuk ini jarang ditemui.

Dia membancuh daun pandan dengan air, biarkan ia curam untuk beberapa lama. Ia akan terbelah kepada dua bahagian di mana air naik ke atas dan bahagian bawah tempat pandan yang telah dikisar.

Perisa pandan yang pedas adalah di bahagian bawah dan bukannya air. yang hambar.

Untuk mendapatkan rona hijau jed yang meriah itu, Chong bereksperimen dengan campuran ekstrak pandan, daun suji dan setitik kan sui sendiri.

Ia tidak sama kan sui yang anda dapatkan dalam mi telur untuk mendapatkan tekstur yang kenyal tetapi natrium silikat yang membantu warna keluar. Ia juga yang digunakan oleh pembuat kuih.

Campuran adalah bahan yang sensitif. Jika anda biarkan terlalu lama sebelum dimasak, ia tidak akan berfungsi.

Malah nisbah ramuan adalah penting. Jika anda menambah terlalu banyak satu bahan, seperti daun suji, ia boleh menyebabkan adunan terlalu pahit kerana daun itu mempunyai sedikit rasa ginseng.

Baca Lagi | Pemain dram UK yang mempunyai bakat jazz untuk membuat persembahan di KL pada hari Jumaat

Baca Lagi | Bagaimana untuk Melabur di Malaysia? Ini caranya

Campuran ini lebih baik dimasak dalam ‘bain marie’ untuk mengelakkannya daripada hangus

Dia mencampurkannya dengan adunan tepungnya sendiri untuk menghasilkan adunan tersebut. Penjagaan mesti diambil untuk memasak campuran itu. Chong mendapati cara yang sukar bahawa ia tidak digalakkan untuk memasaknya dengan api langsung pada mulanya kerana ia cenderung untuk membeku dengan cepat. Sebaliknya dia masak perlahan-lahan atas bain marie dulu.

Sebaik sahaja ia mula bergabung, dia meletakkannya di atas haba terus kerana ia memerlukannya untuk menjadi gel bersama. Walaupun cara anda mengacau campuran membuat perbezaan.

Mengacaunya terlalu kuat akan menghasilkan buih udara dalam bancuhan maka helai jeli hanya diisi dengan udara.

Chong hanya mengetahui kaedah kacau satu hari apabila isterinya mengambil alih kerja ketika dia sibuk. Sejak itu dia telah menggabungkan kaedah bancuhan yang menghasilkan kurang buih udara – memastikan helai jeli tidak terapung apabila ia terbentuk.

Setelah adunan sebati, anda boleh bertukar kepada api terus dan kacau perlahan-lahan sehingga ia menjadi licin dan jatuh semula dalam reben apabila dicedok.

Sebaik sahaja adunan itu licin dan jatuh semula dalam reben apabila dikacau, dia mengujinya dengan termometer untuk memastikan suhu permukaan ialah 85 darjah Celsius.

Campuran dikeluarkan dari api dan dituangkan ke dalam bekas untuk membentuk helai jeli. Chong menggunakan tangan lembut untuk menekan adunan melalui lubang untuk membentuk helai yang jatuh di dalam air.

Anda membentuk helai dengan menolak campuran melalui ayak perlahan-lahan

Read Previous

Pemain dram UK yang mempunyai bakat jazz untuk membuat persembahan di KL pada hari Jumaat

Read Next

Anwar dan Zahid antara pemimpin Pakatan dan BN di Hotel Seri Pacific di KL

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.