The Malaysia Post

Sukan Komanwel: Pemain kebangsaan Jin Wei berdepan ancaman Sindhu untuk mendapat tempat di separuh masa

Mampukah pemain perseorangan wanita profesional Goh Jin Wei bangkit dan mengejutkan juara dunia 2019 Pusarla V. Sindhu dalam aksi lapan terakhir Sukan Komanwel Birmingham 2022 hari ini?

Jika persembahan Jin Wei yang bersemangat tinggi menentang Sindhu dalam perlawanan ketiga perlawanan akhir berpasukan campuran Malaysia-India pada hari Selasa (2 Ogos), yang menyaksikan dia tewas 20-22, 17-21, adalah petunjuk, dia mungkin di landasan yang betul untuk membalas dendam manis terhadap pemain India itu.

Walaupun tewas Jin Wei, Malaysia masih berjaya menewaskan India 3-1 untuk menggondol pingat emas pasukan campuran.

Jin Wei mungkin mempunyai sedikit kelebihan pada perlawanan esok kerana dia diberi laluan keluar oleh Tamisha Janella Williams dari Barbados pada pusingan 16 manakala Sindhu terpaksa menguruskan perniagaan dengan membelasah Kobugabe Husina dari Uganda 21-10, 21-9 di Pusat Pameran Negara di sini semalam.

Sementara itu, pemenang pingat gangsa beregu lelaki Sukan Olimpik Tokyo 2020 Aaron Chia-Soh Wooi Yik diberi ujian sengit oleh kembar Scotland, Christopher Grimly-Matthew Grimly sebelum menang 21-19, 21-16 untuk mara ke peringkat lapan terakhir.

Pada suku akhir, Aaron-Wooi Yik akan menentang pemain Uganda, Brian Kasirye-Daniel Wanagaliya, yang sebelum itu menewaskan pemain Zambia Chongo Mulenga-Kalomba Mulenga 21-15, 21-15.

Pemain perseorangan lelaki utama negara

Ng Tze Yong, bagaimanapun, meneruskan prestasi mengagumkannya di sini apabila dia mengalahkan Ajfan Rasheed dari Maldives 21-7, 21-9 untuk melangkah ke suku akhir.

Satu tugas yang menarik menanti pemain nombor 42 dunia Tze Yong kerana dia akan menentang juara dunia Loh Kean Yew selepas pemain Singapura itu menewaskan Alexandre Jean Bernard Bongout dari Mauritius 21-13, 21-10.

Lebih meriah untuk kem badminton negara apabila beregu wanita teratas Pearly Tan-M. Thinaah menewaskan pemain Afrika Selatan Jordaan Deidre-Johanita Scholtz 21-6, 21-4.

Kemenangan itu membolehkan Pearly-Thinaah menetapkan tarikh suku akhir dengan Yujian Jin-Crystal Wong Jia Ying selepas Singapura menewaskan pemain Australia Kaitlyn Ea-Angela Yu 21-12, 21-13.

Sementara itu, pasangan beregu campuran profesional Tan Kian Meng-Lai Pei Jing turut mara ke peringkat lapan terakhir dengan kemenangan rutin 21-10, 21-11 ke atas pemain Australia, Lin Ying Xiang-Gronya Somerville.

Baca Lagi | Sukan Komanwel: Pemain kebangsaan Jin Wei berdepan ancaman Sindhu untuk mendapat tempat di separuh masa

Kian Meng-Pei Jing akan menentang Jessica Pugh-Callum Hemming selepas pasangan tuan rumah itu menewaskan pemain Jamaica, Angus Joel-Katherine Wynter 21-11, 21-7. ― Bernama

Read Previous

Bendahari bab yang dinamakan, Tengku Zafrul dilihat sebagai sebahagian daripada usaha BN untuk memberikan pilihan bersih dan profesional kepada pengundi Selangor

Read Next

Sabah, Sarawak dan Labuan dalam keadaan berjaga-jaga ‘kuning’ selepas hujan tanpa henti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.