The Malaysia Post

Sabah, Sarawak dan Labuan dalam keadaan berjaga-jaga ‘kuning’ selepas hujan tanpa henti

Labuan

Credits: premiumread

Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri dan Daerah di Sabah dan Sarawak telah diaktifkan dan akan meningkatkan tahap kesiapsiagaan mereka berikutan amaran yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia).

Agensi Pengurusan Bencana Negara

(Nadma berkata dalam catatan Facebook berkata, arahan itu dikeluarkan berikutan amaran Hujan Berterusan (Kuning) yang dikeluarkan oleh MET Malaysia untuk beberapa kawasan di Sarawak, termasuk Mukah (Matu, Dalat dan Mukah), Bintulu (Tatau dan Bintulu), Miri ( Subis, Miri dan Marudi) dan Limbang.

Amaran yang dikeluarkan pada pukul 11 malam tadi turut membabitkan Labuan serta beberapa kawasan di Sabah termasuk kawasan pedalaman Sipitang, Kuala Penyu dan Beaufort, Pantai Barat dan Kudat.

Baca Lagi | Sabah, Sarawak dan Labuan dalam keadaan berjaga-jaga ‘kuning’ selepas hujan tanpa henti

“Nadma melalui Pusat Kawalan Bencana Kebangsaan (NDCC) akan sentiasa memantau situasi parameter maklumat teknikal dengan kerjasama pelbagai agensi teknikal,” tulis catatan itu. ― Bernama

Read Previous

Sukan Komanwel: Pemain kebangsaan Jin Wei berdepan ancaman Sindhu untuk mendapat tempat di separuh masa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here