The Malaysia Post

Bagaimana untuk Melabur di Malaysia? Ini caranya

Bagaimana untuk melabur di Malaysia

Anda ingin melabur wang yang anda tidak perlukan segera jadi ia mempunyai masa untuk berkembang. Anda perlu melakukan beberapa perkara dahulu.

  • Sebelum anda mula melabur, adalah penting untuk menetapkan matlamat kewangan peribadi anda dan jumlah yang anda perlu simpan (dan melabur) untuk mencapai sasaran anda.
  • Sebaik sahaja kewangan anda teratur, tiba masanya untuk membuka akaun pembrokeran.
  • Langkah seterusnya ialah memilih gaya pelaburan anda yang paling sesuai untuk anda — berdasarkan profil risiko anda sendiri, matlamat pelaburan dan keperluan kewangan anda. Ingat, mana-mana strategi tertentu boleh memberi anda pulangan yang hebat selagi anda melakukannya dengan betul, dan anda juga bebas untuk menggabungkan gaya yang berbeza untuk memenuhi keperluan individu anda.
  • Sebaik sahaja anda memahami jenis syarikat yang perlu anda cari, anda perlu menguruskan senarai pantau dan portfolio saham. Anda perlu mengurus dan memantau portfolio saham anda sepanjang perjalanan.

Lebih cepat anda mula melabur, lebih cepat anda boleh mula mengembangkan keuntungan anda menjadi telur sarang yang besar. Dengan kuasa faedah kompaun, pelabur di Malaysia berpotensi menukar pelaburan permulaan RM 10,000 dengan caruman bulanan RM 500 selama 30 tahun kepada hampir RM 700,000.

Sediakan kewangan anda

Bina dana kecemasan anda. Cadangan biasa ialah tiga hingga enam bulan perbelanjaan hidup. Anda tidak perlu menyimpan wang ini dalam akaun semasa anda. Dana pasaran wang pada akaun dagangan saham atau akaun simpanan hasil tinggi akan berfungsi dengan baik.

Bayar hutang faedah tinggi. Jika kad kredit anda mencecah anda dengan kadar faedah dua angka, anda akan menjimatkan lebih banyak dengan menghapuskan hutang itu daripada yang anda perolehi dengan banyak pelaburan dalam jangka pendek.

Dengan mengambil kira matlamat tersebut, anda boleh menyediakan akaun dagangan saham (jika anda belum memilikinya) dan mula melabur.

Baca Lagi | Kerajaan Mana Yang Baik untuk Malaysia?

Baca Lagi | Idea Perniagaan Terbaik untuk Dimulakan di Malaysia

Pilih akaun yang betul

Terdapat beberapa jenis akaun pelaburan. Untuk berdagang di Malaysia, anda perlu membuka dua akaun, akaun Central Depository System (CDS) dan akaun dagangan.

Akaun CDS dikendalikan sepenuhnya oleh Bursa Malaysia Depository Sdn Bhd. Anda boleh membuka akaun dengan mana-mana Ejen Depositori Dibenarkan (ADA).

Dengan akaun seperti ini, anda boleh deposit seberapa banyak yang anda mahu dan mengeluarkan bila-bila masa anda mahu. Anda akan membayar cukai ke atas keuntungan tetapi anda juga boleh menghapuskan cukai ke atas kerugian anda.

Pokoknya

Kunci untuk bermula dengan pelaburan tertumpu kepada mempunyai rancangan dan memahami aset yang anda laburkan. Jika anda boleh menangani ketidaktentuan pelaburan dan meminimumkan risiko, terdapat peluang untuk mengembangkan wang anda. Nilai pilihan anda, pelajari perkara yang paling sesuai dengan anda dan bandingkan produk dan perkhidmatan yang akan membantu anda mencapai matlamat anda, bermula dengan platform dagangan dalam talian.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Idea Perniagaan Terbaik untuk Dimulakan di Malaysia

Read Next

Pemain dram UK yang mempunyai bakat jazz untuk membuat persembahan di KL pada hari Jumaat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.