The Malaysia Post

Kerajaan Mana Yang Baik untuk Malaysia?

Malaysia berada di persimpangan!

Tiada siapa yang boleh mengatakan dengan pasti siapa kerajaan baharu kita nanti.

Adakah ia akan menjadi kerajaan pimpinan Perikatan Nasional (PN) dengan Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) atau kerajaan pimpinan Pakatan Harapan (PH) dengan Barisan Nasional (BN).

Ahmad Zahid sebagai ketua Umno dan BN berminat untuk bekerjasama dengan PH dengan Anwar Ibrahim sebagai PM tetapi tidak semua ahli parlimen Umno bersetuju dengannya. Selain itu, dua ahli parlimen MCA juga tidak bersetuju untuk bersamanya. Mereka tahu mereka akan diketepikan oleh 40 ahli parlimen DAP.

Selagi Zahid enggan menandatangani sebarang surat untuk menyokong PN, 30 Ahli Parlimen BN dan 82 Ahli Parlimen PH akan menafikan sesiapa sahaja untuk membentuk kerajaan. Sudah tentu dua Ahli Parlimen MCA dan satu Ahli Parlimen MIC boleh menyertai PN untuk mewujudkan majoriti tetapi saya fikir Ahli Parlimen Umno tidak boleh berbuat demikian kerana ia akan mencetuskan pilihan raya kecil di bawah undang-undang anti-lompat yang baharu.

Undang-undang ini membenarkan pihak bertukar pihak tetapi bukan individu. Tetapi saya percaya Anwar akan memeterai beberapa perjanjian dengan beberapa parti kecil dari Sabah untuk menebus dua ahli parlimen MCA.

Baca Lagi | Pesan ‘pang susi’ yang lazat atau nikmati ‘nasi lemak’ dengan kari Kristang ala rumah di Kafe Sabrozu Kota Damansara

Baca Lagi | Hannah Yeoh: Dakwaan Muhyiddin ‘Pengkristianan’ menunjukkan siapa ‘Abah’ sebenar

Justeru PN berharap dapat menghasilkan Akuan Berkanun (SD) yang mencukupi dengan beberapa ahli parlimen Umno dan dua ahli parlimen MCA bersama GPS dan GRS untuk meyakinkan Agong untuk memberikan beliau (Muhyiddin Yassin) watikah pelantikan.

Sejarah cenderung berulang. Seperti ‘Langkah Sheraton’, Muhyiddin mendapat surat pelantikan (menjadi PM) apabila Anwar didakwa mendapat nombor tersebut. Ini menyebabkan Azmin dan geng serta beberapa ahli Parlimen Umno melompat ke Bersatu untuk membentuk kerajaan bersama BN dan GPS.

Malangnya perkara yang sama mungkin berulang jika Muhyiddin menerima watikah pelantikan dan MCA, MIC dan beberapa ahli parlimen Umno menyeberang. Ia boleh dipertikaikan sama ada perlembagaan Umno akan membenarkan Zahid memecat ‘katak’nya. Dan jika Muhyiddin meneruskan untuk membentuk kerajaan, Zahid atau Umno mungkin akan menyaman mereka dan terlibat dalam kes mahkamah yang berlarutan.

Tetapi kerajaan mana yang baik untuk Malaysia?

Kita tidak boleh lupa Malaysia yang kita cintai adalah sebuah negara yang berbilang kaum, budaya dan agama. Walaupun Melayu/Islam membentuk majoriti, kita harus bersatu untuk membina Malaysia yang lebih baik untuk semua. Negara kita tidak boleh maju jika orang Melayu mentadbir dan mengabaikan yang lain. Kaum lain menerima Melayu/Islam adalah majoriti dan mereka berhak menduduki majoriti dalam kerajaan dan kewangan. Dan inilah yang kita alami sekarang.

PN/GPS/GRS

Kerajaan PN/GPS/GRS akan menjadi kerajaan Melayu/Islam dengan PAS sebagai kuasa dominan dengan 49 ahli parlimen. PAS pasti mahu menguatkuasakan lebih banyak nilai Islam sekarang berbanding kerajaan terdahulu kerana ketika itu, mereka adalah minoriti dengan 18 ahli parlimen. Dengan 49 sekarang, mereka pasti akan menuntut lebih banyak. Dan kita tidak boleh menyalahkan mereka kerana inilah yang PAS ditubuhkan untuk lakukan dan mereka wajib melakukannya dengan kekuatan baru mereka.

Alternatif lain ialah PH/BN dan diharapkan GPS dan GRS. Ini sudah pasti gambaran latar belakang kaum dan agama kita. Semua kaum dan agama utama akan diwakili dalam kerajaan ini. Malah Sarawak dan Sabah tidak akan ketinggalan.

Dan untuk ini berlaku, bola berada di kaki GPS. Dengan 22 ahli parlimen, ia boleh menampung jurang MCA yang dijangkakan dan juga bagi ahli parlimen Umno yang enggan menyertai.

Saya harap GPS akan mengambil keputusan yang tepat untuk mengangkat negara kita yang tercinta daripada keadaan kucar-kacir yang kita hadapi sekarang. Masa depan kita di tangan anda! Jika tidak, Malaysia akan terus merosot lebih jauh. Kami adalah salah satu daripada harimau Asia tidak lama dahulu, malah mendahului China. Kini Indonesia, Vietnam dan banyak lagi negara Asia telah mengatasi kita.

Kita hanya boleh berdoa GPS akan mengambil keputusan yang tepat untuk Malaysia yang lebih baik.

Read Previous

Hannah Yeoh: Dakwaan Muhyiddin ‘Pengkristianan’ menunjukkan siapa ‘Abah’ sebenar

Read Next

Idea Perniagaan Terbaik untuk Dimulakan di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.