The Malaysia Post

Pesan ‘pang susi’ yang lazat atau nikmati ‘nasi lemak’ dengan kari Kristang ala rumah di Kafe Sabrozu Kota Damansara

Kafe Sabrozu

Jika anda mendambakan rasa makanan Kristang — terutamanya pang susi yang sangat dicari — ke Sabrozu Cafe.

Dimulakan oleh Lydia de Souza dan keluarganya kira-kira setahun lalu, mereka beroperasi dari sebuah gerai di Medan Selera Kejiranan Kota Damansara di mana mereka menawarkan nasi lemak yang digandingkan dengan makanan Kristang untuk makan malam. Dia juga menerima pesanan untuk pang susinya. Perkataan “sabrozu” bermaksud “sedap” dalam Kristang.

Pang susi pada dasarnya adalah roti dengan isi daging babi, biasanya dihidangkan semasa majlis-majlis khas kerana ia agak membosankan untuk dibuat.

Pang ialah Bun dan Susi

Perkataan “pang” ialah sanggul dan “susi” merujuk kepada kakak dalam Kristang. Pada awal 1900-an, para biarawati (atau saudara perempuan) akan membuat roti tidak beragi untuk perkhidmatan perjamuan.

Oleh kerana mereka mempunyai roti tambahan, mereka akan memberikannya kepada pembantu gereja — yang menukarkannya kepada roti dengan isi yang enak.

Sanggul mungkin nampak ringkas tetapi adunan dibuat daripada ubi keledek, telur, mentega, tepung dan susu yang dilecek.

Manjakan diri dengan ‘nasi lemak’ mereka yang digandingkan dengan ‘ayam kapitan’, ‘rendang babi’ dan terung.

Bintang

Dalam temu bual dengan The Star, Lydia menjelaskan bahawa versinya menggunakan campuran ubi Jepun kuning dan keledek tempatan. Kerja-kerja yang membosankan melibatkan mengupas, memasak dan menumbuk ubi untuk membuat doh.

Dia menawarkan tiga jenis inti: Ayam, daging babi atau sardin. Secara tradisinya ia adalah isi daging babi dengan pelbagai rempah seperti kayu manis yang dikisar, buah pala dan serbuk cengkih.

Lydia juga menawarkan ayam cincang untuk mereka yang lebih suka alternatif. Isi sardin mempunyai sedikit cili, menjadikannya versi yang menyelerakan dan berperisa.

Tukang masak yang berbeza membuat pang susi dalam pelbagai saiz dan bentuk. Dalam kes Lydia, pang susinya berbentuk bujur.

Ayam Sebiji manakala Harga untuk Versi Babi atau Sardin

Jika anda ingin memesannya, anda perlu membuat pesanan sekurang-kurangnya dua hari lebih awal. Tempahan minimum RM20 diperlukan. Ia RM2.50 seketul untuk seekor ayam manakala harga untuk versi daging babi atau sardin ialah RM3.

Anda boleh sama ada mengambilnya dari kafe mereka di Kota Damansara atau mereka boleh menghantarnya kepada anda melalui penghantaran dengan syarat caj ditanggung oleh anda.

Pada hujung minggu, hidangan istimewa adalah kari syaitan atau ‘kari debal’ mereka.
Saya telah memesan pelbagai campuran dan sangat kagum dengan pang susi apabila saya membuka kotak saya. Roti yang dibakar kelihatan begitu menarik dengan bahagian atasnya yang berkilauan coklat keemasan dari basuhan telur.
Pecahkan mereka dan anda mendapat pastri lembut yang tidak terlalu tebal dan diisi dengan inti.

Apabila anda mengunyah pang susi, anda akan mendapat gabungan rasa manis dan berperisa yang digandingkan dengan pastri serpihan yang boleh menyebabkan ketagihan.

Saya pasti tidak boleh berhenti makan hanya satu roti dan akhirnya menggilap beberapa lagi daripada apa yang saya rancangkan. Isi di sini juga tidak terlalu rempah yang menjadikannya lebih ringan rasa.

Baca Lagi | Sabah ternyata untuk PRU15, tidak dihalang oleh banjir dan masalah pengundian

Baca Lagi | ‘Pengkristianan’ menunjukkan siapa ‘Abah’ sebenar

Kari Syaitan atau Kari Debal

Saya juga mencuba nasi lemak mereka. Anda mendapat pelbagai keistimewaan Kristang seperti ayam kapitan, kari ayam dan rendang babi. Terdapat juga rempah ayam yang merupakan versi ayam goreng mereka. Dari hari Jumaat hingga Ahad, mereka menghidangkan kari syaitan atau kari debal istimewa mereka.

Nasi yang dihidangkan bersama nasi lemak adalah ringan, gebu dengan haruman kelapa yang tersendiri terutamanya apabila dimakan panas dari pengukus. Ini dihidangkan dengan iringan biasa seperti kacang tanah, ikan bilis, timun dan sambal.

Pilih daripada pelbagai kari homestyle dan ‘rempah ayam’ untuk ditemani dengan ‘nasi lemak’ anda.

Dengan sendirinya, sambalnya tidaklah sepekat yang saya suka tetapi yang membuatkan nasi lemaknya sedap adalah kari yang pekat yang dihidangkan bersamanya. Mereka mempunyai gaya homestyle tentang mereka yang kadangkala anda akhirnya memesan lebih daripada yang anda mahukan.

Untuk pusingan pertama, saya mencuba rendang babi dan ayam kapitan bersama-sama. Memandangkan ayam kapitan dihidangkan dengan kentang dan kari pekat, saya sangat menikmatinya.

Rendang babi juga sedap dengan ketulan daging yang lembut dalam kari yang harum. Memandangkan mereka menawarkan sayur-sayuran pada hari itu, saya juga memesan terung yang dihidangkan bersama sos cili yang lembut.

Kali kedua berkunjung, saya memesan kari syaitan yang berkrim dan mempunyai rasa pedas yang tersendiri. Ia tidak akan membakar lidah anda tetapi ia adalah dengung pedas yang menyenangkan yang sesuai dengan ayam dan kentang licin seperti sutera. Biasanya dimasak untuk majlis-majlis khas, kari adalah luar biasa kerana ia mempunyai sentuhan cuka walaupun anda tidak dapat merasakan kehadirannya.

Kali ini, saya mencuba rempah ayam mereka. Walaupun saiz ayam lebih kecil sedikit berbanding di gerai lain, mereka membuatnya dengan gigitan yang lebih enak dengan herba yang digunakan untuk memerap dan menggoreng ayam.

Untuk nasi lemak dengan rempah ayam dan iringan sambal, ikan bilis dan kacang tanah, ia berharga RM12. Untuk nasi lemak dengan dua pilihan hidangan, ia berharga RM17.

‘Rempah ayam’ mungkin menggunakan kepingan ayam yang lebih kecil tetapi ia sedap dengan penggunaan herba dan rempah ratus (kiri). Cari papan tanda ‘nasi lemak’ untuk mendapatkan hidangan lazat anda di Medan Selera Kejiranan Kota Damansara (kanan).

Untuk melihat kafe, cari papan tanda “Nasi Lemak” di medan selera yang sibuk.

Read Previous

Sabah ternyata untuk PRU15, tidak dihalang oleh banjir dan masalah pengundian

Read Next

Hannah Yeoh: Dakwaan Muhyiddin ‘Pengkristianan’ menunjukkan siapa ‘Abah’ sebenar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.