The Malaysia Post

Kabinet baharu Sarawak mengangkat sumpah secara virtual

Sarawak

Credits: yimg

Istiadat angkat sumpah Kabinet Sarawak dan pembantu menteri baharu hari ini mencipta sejarah tersendiri apabila diadakan secara maya di hadapan Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Taib Mahmud di bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak di sini.

Turut hadir menyaksikan upacara kacukan itu ialah Ketua Menteri Tan Sri Abang Johari Openg dan isteri, Puan Sri Juma’ani Tun Tuanku Bujang.

The swearing-in ceremony was led by the three deputy chief ministers — Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan and Datuk Seri Dr Sim Kui Hian.

Ini diikuti menteri lain iaitu Datuk Seri Fatimah Abdullah, Datuk Seri Dr Stephen Rundi Utom, Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah, Datuk Seri Lee Kim Shin, Datuk John Sikie Tayai, Datuk Julaihi Narawi dan Datuk Roland Sagah Wee Inn.

Ini diikuti oleh pembantu menteri yang terdiri daripada Datuk Francis Harden Hollis, Datuk Dr Jerip Susil, Datuk Liwan Lagang, Datuk Rosey Yunus, Datuk Len Talif Saleh, Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi, Datuk Dr Abdul Rahman Ismail, Datuk Sharifah Hasidah Syeed Aman Ghazali , Dr Annuar Rapa’ee, Datuk Dr Malcolm Mussen Lamoh, Datuk Dr Penguang Manggil, Datuk Snowdan Lawan, Datuk Abdullah Saidol dan Datuk Sebastian Ting Chiew Yew.

Kabinet Sarawak yang dianggotai 10 menteri dan 26 pembantu menteri turut menampilkan 12 muka baharu iaitu Datuk Gerawat Gala, Dr Hazland Abang Hipni, Datuk Juanda Jaya, Aidel Lariwoo, Datuk Henry Harry Jinep, Dr Ripin Lamat, Mohamad Razi Sitam, Martin Ben, Datuk Majang Renggi, Jefferson Jamit Unyat, Gerald Rentap Jabu dan Micheal Tiong Ming Tee.

Abang Johari yang juga ADUN Gedong dan pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) mengangkat sumpah pada 18 Disember sejurus selepas GPS memenangi pilihan raya negeri ke-12.

Baca Lagi | Kabinet baharu Sarawak mengangkat sumpah secara virtual

GPS, yang terdiri daripada Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif (PDP), memenangi 76 daripada 82 kerusi negeri yang dipertandingkan pada pilihan raya itu.

Read Previous

Mahkamah Persekutuan menolak kebenaran Zakir Naik untuk merayu, saman akan didengar di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang

Read Next

Ahli Parlimen pembangkang cuba mencetuskan siasatan polis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here