The Malaysia Post

Ahli Parlimen pembangkang cuba mencetuskan siasatan polis

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur

Credits: yimg

Tiga penggubal undang-undang persekutuan mendakwa kemungkinan berlaku penyalahgunaan di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam kelulusan pembangunan perumahan di tapak enam kolam tadahan yang penting untuk tebatan banjir di bandar raya itu.

Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil, Ahli Parlimen Cheras Tan Kok Wai dan Ahli Parlimen Segambut Hannah Yeoh membuat laporan di ibu pejabat polis daerah Sentul hari ini untuk mendapatkan siasatan bagi mengenal pasti mereka yang bertanggungjawab terhadap keputusan menukar kolam tadahan itu.

Memetik Laporan Ketua Audit Negara 2019 Siri 2, Fahmi berkata kelulusan itu bercanggah dengan nasihat teknikal Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) untuk mengekalkan zon takungan air yang diperlukan bagi melindungi bandar raya dan Lembah Klang daripada banjir.

“Malangnya, kita dapat lihat sejak 2015 sehingga 2020 (ketika Kementerian Wilayah Persekutuan) antara Datuk Seri Tengku Adnan Mansor dan Tan Sri Annuar Musa, penjualan tanah itu berlaku.

“Dan harapan kami bukan sahaja perkara itu boleh disiasat, tetapi jika terdapat sebarang percanggahan, mereka harus dibawa ke muka pengadilan,” kata Fahmi, yang juga pengarah komunikasi PKR, semasa sidang media di hadapan polis. ibu pejabat.

Tengku Adnan adalah menteri FT dari 2013 hingga 2018 apabila Barisan Nasional kalah kepada PH pada pilihan raya umum ke-14.

Annuar memegang jawatan itu pada Mac 2020 selepas kerajaan PH tumbang. Beliau telah digantikan oleh Datuk Seri Shahidan Kassim.

Tan mempersoalkan mengapa tanah itu tidak diwartakan kerana ini akan menghalang infrastruktur tebatan banjir yang kritikal daripada diasingkan untuk tujuan lain.

“Disebabkan oleh perubahan iklim dan keadaan cuaca yang melampau, [banjir] baru-baru ini boleh berlaku lagi tidak lama lagi, dan mungkin setiap tiga hingga lima tahun,” kata Tan ketika menekankan kepentingan mengekalkan kolam tadahan.

Baca Lagi | Ahli Parlimen pembangkang cuba mencetuskan siasatan polis

Beliau berkata kemusnahan banjir baru-baru ini telah menunjukkan berapa banyak kerosakan yang boleh menyebabkan kedua-dua kehidupan dan mata pencarian rakyat Malaysia di kawasan terdedah.

Selasa lalu, Yeoh memberi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kata dua 24 jam untuk menyiasat perkara yang sama.

Read Previous

Kabinet baharu Sarawak mengangkat sumpah secara virtual

Read Next

Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah kata SPRM semak SOP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here