The Malaysia Post

Mahkamah Persekutuan menolak kebenaran Zakir Naik untuk merayu, saman akan didengar di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang

Perbicaraan saman oleh speaker bebas Dr Zakir Naik terhadap bekas Adun Batu Uban S. Raveentharan akan didengar di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang.

Ini susulan keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini yang menolak permohonan Dr Zakir untuk kebenaran merayu selepas membenarkan bantahan awal oleh peguam Raveentharan, Datuk T. Tharumarajah, Kernail Singh, dan Asmeeta Rajendran.

Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Vernon Ong Lam Kiat berkata keputusan Mahkamah Rayuan pada Ogos tahun lepas adalah berdasarkan bantahan awal yang dibangkitkan semasa pendengaran rayuan dan bahawa mahkamah rayuan tidak meneruskan untuk mendengar merit rayuan itu.

“Oleh itu, usul untuk kebenaran merayu kepada Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan yang menolak rayuan adalah berdasarkan bantahan awal yang dibangkitkan oleh responden (Raveentharan) di Mahkamah Rayuan,” katanya.

Beliau berkata kebenaran tidak boleh diberikan di bawah seksyen 96 Akta Mahkamah Kehakiman 1964 kerana permohonan kebenaran merayu mestilah berkaitan dengan perkara di Mahkamah Tinggi dalam bidang kuasa asalnya.

Hakim Ong membenarkan bantahan awal dan menolak kebenaran merayu dengan kos RM30,000.

Pada 23 Julai tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan Raveentharan untuk memindahkan tuntutan mahkamah ke Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, menyebabkan Dr Zakir merayu terhadap keputusan itu ke Mahkamah Rayuan.

Bagaimanapun, pada 13 Ogos tahun lepas, Mahkamah Rayuan telah menolak rayuan Dr Zakir selepas membenarkan bantahan awal yang dibangkitkan oleh peguam Raveentharan berhubung ketidakpatuhan peruntukan mandatori Peraturan 18(6) Kaedah-Kaedah Mahkamah Rayuan 1994 oleh Mahkamah Rayuan. bekas peguamcara (Dr Zakir) berkaitan dengan rekod rayuan.

Beliau kemudian memfailkan permohonan untuk mendapatkan kebenaran merayu di Mahkamah Persekutuan.

Dalam prosiding mahkamah hari ini, yang dijalankan secara maya, Kernail Singh membangkitkan bantahan awal dengan mengatakan bahawa permohonan Dr Zakir untuk mendapatkan kebenaran merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan adalah tidak cekap.

Beliau berhujah bahawa Mahkamah Persekutuan tidak mempunyai bidang kuasa untuk memberikan kebenaran kerana persoalan undang-undang yang dikemukakan tidak timbul daripada penghakiman atau perintah Mahkamah Rayuan berkenaan dengan kausa perkara yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi dalam melaksanakannya. bidang kuasa asal.

Beliau berkata Mahkamah Rayuan tidak mendengar rayuan Dr Zakir mengenai merit terhadap keputusan Mahkamah Tinggi dalam menjalankan bidang kuasa asalnya, sebaliknya Mahkamah Rayuan mendengar bantahan awal.

Dalam erti kata lain, Mahkamah Rayuan mendengar bantahan awal dalam melaksanakan bidang kuasa asal Mahkamah Rayuan, tambahnya.

Peguam Dr Zakir, Datuk Sulaiman Abdullah, yang hadir bersama Dr Rafie Shafie dan Datuk Akberdin Abdul Kader, berhujah bahawa Mahkamah Persekutuan perlu mendengar permohonan kebenaran merayu.

Beliau berkata orang yang membangkitkan bantahan awal harus menyatakan dengan lengkap apa pelbagai alasan itu, tetapi dalam kes ini, Raveentharan tidak menunjukkan apa-apa.

Dr Zakir memfailkan saman itu pada 12 Disember 2019 dengan mendakwa bekas ADUN itu memuat naik lima kenyataan berunsur fitnah di Facebook antara 13 dan 17 Oktober tahun yang sama.

Baca Lagi | Mahkamah Persekutuan menolak kebenaran Zakir Naik untuk merayu, saman akan didengar di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang

Beliau memohon perintah untuk memaksa Raveentharan membuang kenyataan berunsur fitnah daripada laman web, media sosial dan semua medium berkaitan, serta ganti rugi dan pampasan am, teruk, teladan, serta relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Read Previous

Thailand menjulang Piala AFF untuk rekod kali keenam

Read Next

Kabinet baharu Sarawak mengangkat sumpah secara virtual

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.