The Malaysia Post

PM berjanji Rang Undang-undang anti lompat parti akan dibentangkan

Ismail Sabri

Credits: mashable

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah memberikan komitmennya untuk menggesa sidang Parlimen khas untuk membentang dan meluluskan Rang Undang-undang anti lompat parti, kata Setiausaha Agung DAP Anthony Loke.

Loke berkata perdana menteri, dalam pertemuan dengan beberapa pemimpin Pembangkang awal hari ini, berkata beliau akan memanggil sidang khas pada bulan Ramadan, yang bermula pada awal April.

“Perdana menteri telah memberi komitmen bahawa beliau akan memanggil sidang Parlimen khas pada bulan puasa, selewat-lewatnya sebelum Hari Raya Aidilfitri.

“RUU anti lompat parti akan dibentangkan di Dewan Rakyat, untuk dibahas dan diluluskan. Jadi bagi kami, selagi kerajaan mengotakan janji untuk membawa RUU itu ke Dewan Rakyat, kami akan mempertahankan dan mengekalkan MoU (memorandum persefahaman) itu,” kata Loke kepada pemberita semasa sidang media selepas persidangan Parlimen hari ini.

Beliau juga berkata pendirian pembangkang mengenai lanjutan tempoh tahanan 28 hari di bawah subseksyen 4(5) Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) 2012 tidak menjejaskan MoU antara Pakatan Harapan (PH) dan kerajaan.

Usul itu gagal sebelum ini apabila blok Pembangkang memperoleh lebih banyak undi menentang kerajaan.

Terdahulu, Loke bersama presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung PKR Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail bertemu perdana menteri untuk membincangkan RUU anti lompat parti.

Pada masa sama, beliau mengakui hari ini merupakan kali pertama usul yang dibentangkan kerajaan gagal di Dewan Rakyat.

“Ia adalah hari bersejarah hari ini di mana usul yang dicadangkan oleh kerajaan gagal kerana kekurangan undi dari pihaknya.

“Bagaimanapun, saya ingin menyatakan bahawa keputusan kami untuk membantah usul itu tidak menjejaskan MoU antara PH dan kerajaan kerana usul itu tiada kaitan dengan MoU itu,” katanya.

Semalam, pakatan pembangkang berkata ia bersedia untuk turun ke jalan raya sekiranya Rang Undang-undang anti lompat parti tidak dibentangkan dan diluluskan dalam persidangan Parlimen kali ini.

Baca Lagi | PM berjanji Rang Undang-undang anti lompat parti akan dibentangkan

Mohamad berkata, rakan-rakan partinya merasakan mereka tidak diendahkan ketika berucap di Parlimen berhubung perkara itu.

Beliau menambah PH berpandangan bahawa demokrasi berparlimen yang sihat tidak akan wujud tanpa undang-undang anti-lompat parti diwujudkan.

Read Previous

11,000 ahli parti PKR sehaluan dengan Azmin diusir keluar selepas Sheraton Move

Read Next

BN hilang ‘asas moral’ untuk mentadbir kerajaan selepas kehilangan undi lanjutan Sosma

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here