The Malaysia Post

BN hilang ‘asas moral’ untuk mentadbir kerajaan selepas kehilangan undi lanjutan Sosma

Barisan Nasional (BN) telah hilang landasan moral untuk kekal dalam kerajaan, kata ahli parlimen Umno Datuk Seri Nazri Aziz hari ini.

Ahli Parlimen Padang Rengas itu berkata pakatan pemerintah hilang kelebihan selepas usulnya untuk melanjutkan klausa kontroversi dalam Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) (Sosma) 2012 yang membenarkan penahanan tanpa bicara dikalahkan semasa undian blok semalam di Parlimen.

“Pada pandangan saya, sukar untuk kita berdiri di sini hari ini untuk menjalankan kerajaan kerana kita telah hilang asas moral dan hilang usul,” katanya di Dewan Rakyat semasa membahaskan Rang Undang-undang untuk meminda Perlembagaan Persekutuan.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin yang berasal dari Bersatu semalam membentangkan usul untuk melanjutkan Subseksyen 4(5) Sosma, yang membenarkan tempoh tahanan selama 28 hari, selama lima tahun lagi bermula 17 Julai 2022.

Dalam ucapan perbahasannya, Nazri, bekas menteri undang-undang, memetik amalan demokrasi di United Kingdom di mana jika kerajaan hari ini kalah ketika membentangkan usul dan rang undang-undang kepada Parlimen, tindakan yang betul adalah dengan menyerahkan kepada kehendak orang ramai.

“Walaupun tidak ada duluan (amalan ini di Malaysia), mengikut amalan demokrasi seperti yang diamalkan di United Kingdom (UK), jika kerajaan kalah apabila mengemukakan usul atau Rang Undang-undang, jalan yang betul adalah untuk mendapatkan semula sokongan rakyat sebagai pengundi,” katanya.

Pada masa sama, beliau menegaskan apa yang berlaku kini adalah soal persepsi.

Nazri berkata walaupun PH hanya membantah usul itu, orang ramai melihatnya sebagai kerajaan kehilangan sokongan.

“Politik berkisar pada persepsi. Jadi persepsi rakyat ialah: kerajaan ada majoriti, (namun) kita kalah.

“Tidak mengapa anda (PH) kata MoU itu tidak terjejas dengan kegagalan usul itu. Bagaimana rakyat melihatnya ialah kita kalah,” katanya.

Beliau bagaimanapun menjelaskan bahawa ini hanyalah pandangan peribadinya dan terpulang kepada Umno partinya untuk memutuskan apa yang perlu dilakukan seterusnya.

“Jadi saya serahkan kepada parti saya untuk membuat keputusan. Mereka pernah mendesak (untuk undian mengejut) dan pada masa itu, saya tidak bersetuju. Saya berkata kita tidak sepatutnya mengadakan pilihan raya umum kerana tidak ada sebab kerana kita mempunyai MoU.

“Tetapi hari ini, saya tidak mempunyai asas moral untuk berdiri di sini dan mengatakan bahawa kita tidak perlu membubarkan dan mengadakan pilihan raya umum,” tambahnya.

Baca Lagi | BN hilang ‘asas moral’ untuk mentadbir kerajaan selepas kehilangan undi lanjutan Sosma

Nazri sebelum ini bersuara menentang pilihan raya umum awal, menunjukkan Umno akan meletakkan kepentingannya sendiri sebelum kepentingan rakyat.

Semalam, Ahli Parlimen Pembangkang menewaskan usul untuk melanjutkan subseksyen 4(5) Akta Sosma, semasa undian blok, dengan margin tipis 86 berbanding 85 daripada pihak kerajaan.

Read Previous

PM berjanji Rang Undang-undang anti lompat parti akan dibentangkan

Read Next

Harimau Malaya menewaskan Filipina dalam perlawanan persahabatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.