The Malaysia Post

RM33 juta diluluskan melalui pinjaman mikro BSN untuk pemulihan pasca banjir

Bagi tujuan pemulihan ekonomi pasca banjir, sebanyak RM33 juta daripada RM93 juta permohonan pinjaman mikro Bank Simpanan Nasional (BSN) untuk isi rumah telah diluluskan sehingga 1 Januari sejak ia dilancarkan pada 27 Disember 2021, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Bagi sumbangan Rangkaian Pemulihan Bencana (GDRN) GLC, 60 peratus daripada sumbangan berjumlah RM58 juta juga telah berjaya dilaksanakan, katanya dalam satu kenyataan selepas mempengerusikan Mesyuarat Khas Pasukan Petugas Pengurusan Pasca Banjir Bencana Monsun Timur Laut. 2021/2022 dan menerima taklimat mengenai status tindakan daripada enam kluster yang telah ditubuhkan untuk menguruskan inisiatif pasca banjir.

Susulan pengumuman kerajaan mengenai pemberian baucar pembelian barangan elektrik, Ismail Sabri berkata Kementerian Tenaga dan Sumber Asli akan menggunakan mekanisme Kelestarian Dicapai Melalui Kecekapan Tenaga (JIMAT) di mana penerima boleh mula membuat pembelian di premis terpilih atau dalam talian mulai 7 Januari ini, 2022.

Pada tarikh yang sama, diskaun dan baucar pembaikan kenderaan juga akan digunakan untuk pembaikan mulai 19 Disember 2021.

Sementara itu, permohonan Pinjaman Bantuan Bencana Bank Negara Malaysia (BNM) untuk perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS) telah mula dibuka untuk permohonan pada 27 Disember 2021.

“Permohonan moratorium sehingga enam bulan bagi pinjaman sedia ada boleh dibuat mulai 19 Disember 2021,” jelasnya.

Bagi pinjaman TEKUN untuk PKS yang diumumkan pada 20 Disember 2021, beliau berkata pelaksanaannya telah pun bermula pada 1 Januari 2022 melibatkan dana RM30 juta.

Baca Lagi | RM33 juta diluluskan melalui pinjaman mikro BSN untuk pemulihan pasca banjir

Selain itu, bagi inisiatif Pembersihan dan Pembaikan Infrastruktur Awam, dana berjumlah RM25 juta juga telah diperuntukkan kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kementerian Pertahanan dan Kementerian Dalam Negeri, tambahnya.

Read Previous

Bantuan ihsan kepada mangsa banjir disalurkan sepenuhnya di lima negeri

Read Next

Thailand menjulang Piala AFF untuk rekod kali keenam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.