The Malaysia Post

Bantuan ihsan kepada mangsa banjir disalurkan sepenuhnya di lima negeri

Ismail Sabri

Credits: yimg

Lima negeri — Kelantan, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Melaka, Terengganu dan Perak — telah mencapai 100 peratus penyaluran Bantuan Wang Ihsan (BWI) kepada ketua isi rumah yang terjejas akibat banjir baru-baru ini, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Perdana menteri berkata bayaran BWI, atau bantuan belas ihsan, untuk Negeri Sembilan telah mencapai 82.7 peratus, Pahang (65.5 peratus) dan Selangor (47.6 peratus).

Pihak berkuasa dijangka menyelesaikan penyaluran BWI kepada semua isi rumah yang terjejas akibat gelombang pertama banjir pada Rabu, 5 Januari, katanya dalam satu kenyataan hari ini. Beberapa negeri telah pun dilanda banjir gelombang kedua.

Beliau berkata setakat semalam, BWI telah diagihkan kepada 28,258 atau 61.2 peratus daripada 46,162 ketua isi rumah yang terjejas manakala 38 waris daripada 51 orang yang terkorban dalam banjir menerima BWI Pengurusan Jenazah.

“Bagi memastikan proses pengagihan BWI lebih cepat dan berkesan, Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) telah menubuhkan Pusat Perintah untuk melakukan pemantauan masa nyata setiap hari mulai 27 Disember 2021,” tambahnya.

Ismail Sabri turut menasihatkan mereka yang menerima bantuan kerajaan melalui Pemindahan Dana Elektronik (EFT) supaya berhati-hati dengan pihak tidak bertanggungjawab yang mungkin mengambil kesempatan untuk menipu mereka.

Perdana menteri berkata beliau mempengerusikan Mesyuarat Khas Pasukan Petugas Pengurusan Bencana Banjir 2021/2022 (MTL 2021/2022) hari ini dan diberi maklumat terkini mengenai tindakan yang diambil oleh enam kluster yang ditubuhkan untuk menguruskan monsun timur laut pasca banjir. inisiatif.

Mesyuarat itu antara lain dihadiri oleh Menteri Besar, Ketua Menteri, Ketua Setiausaha Negara, Ketua Setiausaha Kementerian, Setiausaha Kerajaan Negeri, Ketua Angkatan Tentera, Ketua Polis Negara dan Ketua Pengarah agensi berkaitan. .

Ismail Sabri juga berkata Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan melaporkan setakat semalam, kerja-kerja pembersihan Kuala Lumpur dan Melaka telah mencapai 100 peratus, diikuti Negeri Sembilan (95 peratus), Selangor (82 peratus) dan Pahang ( 77 peratus), dengan anggaran 53,800 tan sisa banjir telah diuruskan menggunakan 2,730 unit jentera.

Beliau berkata dana berjumlah RM50 juta telah diperuntukkan kepada 32 pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi menjalankan kerja-kerja pembaikan infrastruktur dan kemudahan awam, termasuk kerja-kerja sosio-ekonomi dan keselamatan.

“Kerja-kerja pembaikan dan pembinaan rumah baharu melibatkan 32 PBT yang menerima sejumlah RM50 juta,” katanya.

Ismail Sabri juga berkata Kementerian Kerja Raya melaporkan bahawa 895 lokasi bencana telah dikesan sepanjang MTL 2021/2022, melibatkan banjir, banjir kilat, kegagalan cerun, jalan runtuh, lubang benam, dan jambatan pecah atau rosak.

Beliau berkata inisiatif pemulihan akan menelan kos sejumlah RM967.2 juta.

Baca Lagi | Bantuan ihsan kepada mangsa banjir disalurkan sepenuhnya di lima negeri

Beliau berkata, aktiviti pembersihan telah disiapkan di 802 lokasi manakala kerja-kerja pembaikan kekal akan dimulakan pada bulan ini dan dijangka siap pada Jun.

Read Previous

UAE mengambil tempat di Majlis Keselamatan PBB (United Nations)

Read Next

RM33 juta diluluskan melalui pinjaman mikro BSN untuk pemulihan pasca banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here